ДАНС установила, че проблеми на пазара на горива има

Държавната агенция „Национална сигурност“ е идентифицирала проблеми около производството на горива от „Нефтохим“. Това стана ясно от думите депутата от ИТН Андрей Михайлов, който е и председател на временната парламентарна комисия, целяща да установи всички факти и обстоятелства с доставката на суров петрол до „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Макар и многократно питан след края на заседанието на комисията, проведено във вторник, Михайлов не уточни какви конкретно проблеми са били установени и при кого са били точно те – при самата рафинерия или другаде, дали датират още от доставчика и т.н. Самото заседание, на което депутатите изслушаха директора на ДАНС Пламен Тончев, бе засекретено за представителите на медиите. Самият Тончев пък отказа всякакъв коментар.

Нямаше много тайни (в представения доклад на ДАНС). Някои от нещата бяха известни на народните представители, няма да навлизам в детайли, защото законът не ми го позволява, но ще го кажа така – бяха идентифицирани действително проблеми“, каза Андрей Михайлов, отново без да влиза в конкретика.

„Искаме да установим всички детайли по отношение на себестойността на суровината“, уклончив бе още той на въпрос от кого произлизат установените проблеми.

Михайлов е помолил Пламен Тончев до края на седмицата подопечната му служба, ДАНС, да изготви и изпрати до народните представители предложения и препоръки какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се адресират въпросните проблеми.

Депутатът от партията на Трифонов подчерта още – доставната цена на нефта е само един от факторите, определящ цената на горивата на дребно, като голямо значение има още и стойността на преработката, данъците и акцизите, както и надценката.

„В пазара на горива навсякъде има казуси, които трябва да бъдат решени. И те се премахват чрез махане на пречките и повече конкуренция. Затова и поискахме от ДАНС конкретни мерки, не само доклад. Искаме промяна през премахване на тези бюрокрации, регулации и изкривявания на конкуренцията. Така мога да ви го кажа, без да нарушавам закона за класифицираната информация“, коментира на свой ред Мартин Димитров от „Демократична България“.

Наистина имало проблем с цените на горивата, за което показателно било, че при поскъпване на петрола отразяването в цените на дребно е мигновено, но при тенденция на спад това не е така, призна народният представител от управляващата коалиция. Но определи твърденията на ГЕРБ, че 1 лев от цената на бензин и дизел отиват в частни сметки като популизъм.

А какви са решенията на проблема с ниската конкуренция и изкривяването на пазара на горива? „Преди месец управляващата коалиция приехме свободните капацитети на данъчните складове да бъдат пращани към митниците и да бъдат обявявани в специална платформа. Това десет години не се случва и ще доведе до повече конкуренция. Това е една такава мярка. Мислим и за още свързани, така да го кажа, за да спазя това, че беше закрито заседанието“, влезе в относителна конкретика Димитров.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *