Джо Байдън отново объркан: Аз само следвам заповеди

Президентът Джо Байдън отново изглеждаше объркан по време на пресконференция във Виетнам в неделя, като каза, че „просто ще следва заповедите, които са му дадени“, докато преглежда документи и говори с репортери.

„Просто ще следвам заповедите, които са ми дадени. Служители, има ли някой, който още не е говорил?“, пита президентът по време на пресконференцията.

Това не е първият път, когато е известно, че Байдън „изпълнява заповеди“, тъй като предишни пресконференции позволиха на обществеността да стане свидетел как държи „пищов“ по време на медийни ангажименти, което предполага, че той е уведомен за въпросите, които журналистите ще отправят към него. Междувременно прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза по-рано, че това е редовен протокол и е в съответствие със задачата на пресслужбата да „разбере“ какво медиите искат да попитат президента.

В началото на пресконференцията в неделя Белият дом обяви, че Байдън планира да отговори на въпроси на петима репортери. Малко след като президентът отговори на всичките пет въпроса, той се пошегува: „Какво да ви кажа, не знам за вас, но аз ще си лягам„.

След това Жан-Пиер внезапно прекрати пресконференцията, докато президентът отговаряше на други журналисти, които крещяха въпросите си. Тя взе микрофона, за да обяви: „Благодаря на всички, приключва пресконференцията.“

Въпреки че Байдън остана на сцената за кратко след нейното съобщение, докато отговаряше на един допълнителен въпрос, пълният му отговор не се чу, съобщава CNN.

Инцидентът от неделя идва, след като анкета на CNN/SSRS, публикувана в четвъртък, показа, че около три четвърти от американците, или 73%, казват, че са загрижени, че възрастта на Байдън може да повлияе негативно на настоящото му ниво на физическа и умствена компетентност и способността му да служи още един пълен мандат, ако бъде преизбран през 2024 г. В момента президентът е на 80 години. В допълнение, по-малкото мнозинство от 68 процента от американците казаха, че са сериозно загрижени за способността му да разбира притесненията на следващото поколение.

Проучването, проведено от 25 до 31 август, включва 1259 регистрирани избиратели и има допустима грешка от 3,5 процентни пункта.

Докладът на CNN за анкетата показва голяма част от колебанията на анкетираните, които казват, че то се върти около жизнеността на Байдън, а не около начина, по който се справя с работата.

„Мисля, че той е надежден, честен човек. Но той е толкова стар и не е напълно с всичкия си“, отговаря 28-годишен избирател на Демократическата партия, анкетиран от CNN. „Все пак го обичам. Но също така ми се иска да беше по-прогресивен. Сложно е.“

Въпреки продължаващите критики към възрастта на Байдън, С. Джей Олшански, професор по обществено здраве и експерт по стареенето в Университета на Илинойс в Чикаго, каза пред Асошиейтед прес миналия месец, че смята, че възрастта, когато се оценява кандидат за президент, не е толкова важно и фокусът на обществеността върху него само минимизира дара на мъдростта и опита.

„Това е нещо като класически ейджизъм, с който се борим през последните 50 години“, каза той. „Възрастта на индивида е без значение. Важни са политиките, които те представят на масата.“

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *