Дикме: България е вносител на зеленчуци


Дикме: България е вносител на зеленчуци

Снимка: БГНЕС

Правителството не трябва да ограничава цените на продуктите, а да стимулира производството и да създава конкурента среда.

Още по темата

19 мар 2023 22:25

25

4 май 2022 21:11

42

Не е работа на държавата да въвежда ограничителни решения. В свободен пазар потреблението и търсенето ще определи цената, но държавата трябва да контролира процеса, за да няма картелни споразумения. Това каза бившият земеделски министър Мехмед Дикме в Нова Нюз.

Безхаберието на политиците доведе до това ситуацията в земеделието да бъде критична, бе категоричен той. „Вода газим – жадни ходим. Толкова много пари се отпускат от ЕК за субсидиране на земеделието, има възможности и от собствения бюджет, но няма хора, които да направят програмите, да стимулират производството и износа“, подчерта Дикме.

Той заяви, че зеленчукопроизводството в България изцяло е било игнорирано. По негови думи днес България произвежда по-малко зеленчуци отколкото консумира. Страната ни в момента е нетен вносител, допълни Дикме.

Той посочи, че решенията, които се взимат не са на базата на анализи за състоянието на отрасъла в момента. Държавата трябваше да обсъди въпросите на оранжерийните производители и животновъдите, допълни той.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *