Доц. Живков: Изборът на председател на СОС е знаков

Столичният общински съвет не успя да си избере председател след два опита, като най-много гласове събра Борис Бонев. Но недостатъчно, за да седне на шефското място.

„Изборът на председател е много знаков, заедно с приемането на бюджета са двете гласувания, които ясно показват има ли мнозинство и какво е то в СОС“, коментира експертът по изборни системи доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

„За да работи СОС, трябва да има мнозинство, то трябва да бъде от една партия, това трудно бихме го имали. Когато няма – единият начин за управление е моделът „ГЕРБ“, когато водещата партия успява да постигне ситуационни мнозинства, плаващи. Другият вариант е договаряне на коалиция. Вероятно ще видим сглобка на някакъв етап“, прогнозира той.

Очакванията му са да се стигне до компромис за излъчването на председател, като не е задължително това да е Борис Бонев.

„Цялата кампания на ПП-ДБ и „Спаси София“ беше фокусирана, поне на първия тур, срещу ГЕРБ, и това води до контрареакция. Сега ГЕРБ ще си връща. Не бяха научени уроците от поредицата парламентарни избори, поне от общинските съветници“, убеден е гостът.

Той сви до две възможностите за коалиране – ГЕРБ или БСП.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *