ДПС пак върти игра „не пипайте Доган, Пеевски, защото има опасност за етническо напрежение“

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за правителство на БСП, прогнозира политическият анализатор Осман Октай, бивш заместник-председател на ДПС.

„Иначе трудно ще обясни защо прескача БСП. Той не иска да обиди комунистите, бесепарите, за да не го освиркат. Всичко пролича на срещата с Корнелия Нинова, независимо че летяха обидни искри между тях“, коментира Октай в неделя пред БНР.  Малко по-късно от президентството съобщиха, че изборът на президента Радев е именно БСП и мандатът ще ѝ бъде връчен в понеделник следобед.

Преди два дни президентът проведе консултации с всички парламентарни партии, преди да реши на коя да връчи третия мандат. За разлика от първите два, които по конституция са отредени за първите по големина парламентарни групи, държавният глава може да избере на коя да даде последния мандат, ако прецени, че тя има най-големи шансове да постигне мнозинство за правителство.

Освен БСП, която е четвърта по големина в парламента след „Продължаваме промяната“, ГЕРБ и ДПС, готовност да получат мандата изразиха „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

Осман Октай е песимист, че може да се състави правителство с тези разногласия между политическите сили:

„Формациите, които осъществиха коалицията през декември, не искат да плащат високата цена, че са виновни за разпада на коалицията. Още от тогава само ръководството на ПП проявяваше наивност, че всичко е наред. Затова прогнозирах, че по време на дебатите за бюджета разногласията ще изпъкнат, всеки ще дърпа чергата към себе си и това ще разруши коалицията. Отиваме на предсрочни избори„.

По думите му идването на Делян Пеевски в парламента за гласуване на вота на недоверие на кабинета „Петков“ е било „показно мероприятие“:

По линия на европейската прокуратура около кметовете на ДПС вървят разследвания за усвояване на европейски средства. И сега се играе играта – „не пипайте Доган, Пеевски, Карадайъ, нашите обръчи, защото има опасност за етническо напрежение„. Етническата толерантност не е политическа, тя е историческа, заложена още отпреди Освобождението. Никой не може да злоупотребява с тази тема“.

Според Октай ГЕРБ няма да са първа сила при предсрочни избори, а такава ще бъдат ПП„които не си дадоха сметка, че влизат в леговището на алигатори“:

„С добра усмивка и добри намерения не се постига нищо в политиката… Ако има обединение между ПП и ДБ, ще има поне 200 000 гласа отгоре върху импулса за обединението. Ще има правителство без ГЕРБ, без ДПС, без БСП, без „Възраждане“. А Стефан Янев ще изиграе важна роля в следващото управление на страната… Много по-лесно в политическата кухня е да се договориш с бизнес проект – хвърляш 2-3 милиона и се разбираш. Имам предвид ИТН. Много по-трудно е да се разбереш с „Позитано“ – и милиардите ще ти вземат, и нож в гърба ще ти забият“, коментира Осман Октай.

Осман Октай сподели за разочарованието си от Румен Радев, в чийто инициативен комитет се включи на президентските избори миналата година:

„На обща снимка в медиите видях прегръдката му с Николай Вълканов и нещо в мен се преобърна. Николай Вълканов е наследникът на Илия Павлов в „Мултигруп“, той е гуруто, покрива всички финансови и имотни ресурси около Доган. Какво ще правим – ще отвоюваме държавата от мафията или ще се прегръщаме с мафията. Радев се разграничи от правителството, вместо да го подкрепи в първите му стъпки…“

Според него президентът има личен интерес по време на кампанията да не саботира изборния процес, за да има стабилно правителство в средата на ноември“.

И допълни, че Румен Радев е допуснал емоционално-тактическа грешка„може би за да натрие носа на Кирил Петков и Асен Василев, че не са били послушните момчета“:

„Много бързо им предостави мандата. Това предполага – че да не би да е имало съглашателство за правителство. Той се готви за служебно правителство. Но то достатъчно ще го натовари, ще е различно от предишните и с друга емоция“.

Анализаторът коментира и подписването на двустранен протокол между България и Северна Македония:

„Днес е прекрасен ден за Балканите. Тепърва двете нации ще се успокояват„.

„Така нареченият „плавен безкръвен преход“ създаде много проблеми през последните 32 години. Ние сме може би една от малкото държави, които не можаха да създадат национален народностен характер и държавническа позиция. Винаги сме разделени. Това е големият проблем. Колкото повече противопоставяне има, толкова по-слаба държава ще бъдем – лесна за манипулиране и за употреба от външните сили“, коментира Осман Октай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *