Държавата не е пред фалит, МС предлага бюджет с 3% дефицит

Министърът на финансите Росица Велкова отсече, че държавата не е изправена пред фалит.

Тя съобщи, че Министерството на финансите ще предложи проектобюджет за 2023 година с дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на начислена основа.

Още по темата

15 мар 2023 13:25

503

15 мар 2023 13:10

82

„Дебатът, който се води през последните дни, е, че за изпълнение на предложенията от последните три парламента дефицитът на бюджета за 2023 година трябва да е 6,9 на сто от БВП на начислена основа“, посочи министърът, цитирана от БТА.

Общият обем на допълнителните пари, които ще се съберат, се очаква да е от 6 млрд. лева, каза тя.

В пакета данъчни закони се въвежда еднократна солидарна вноска свръхпечалба за второто полугодие за всички юридически лица и 100 процента дивидент от всички публични предприятия. Ще се вдигнат пътните такси и концесионните възнаграждения. Ще се възстановят и някои ставки на ДДС и акцизни ставки. Ще се вдигне акцизът на електронните цигари, а не на устройствата за нагряване на тютюн. Ще се засили фискалният контрол и ще има предварително деклариране на ДДС при рисковите стоки.

„Така ще се гарантира увеличението на пенсиите и на заплати. Ще се вдигнат с 10 процента тези заплати, които не са получили никакво увеличение през 2022 година. Ще се намалят разходите за издръжка и представителните разходи. На Народното събрание ще бъде предложен буфер в бюджета – това ще е капиталовите разходи да не могат да се пренасочват за други разходи“, обясни министърът.

Тъй като двете приходни агенции ще бъдат изключително натоварени, се предвижда при преизпълнение възнагражденията там да се вдигнат с 15 процента и с 10 процента при 100 процента изпълнение на задачите.

На 26 април се очаква да се разгледа проектобюджетът от МС и да бъде внесен в НС.

По думите на Велкова, ако новото Народно събрание реши да вдигне дефицита на бюджета над 3%от БВП, ще влезем в процедура на свръхдефицит, ще ни трябва по-висок дълг, което би създало проблеми за набиране на ликвидност.

„Може да не се наберат необходимите за дефицита пари и да се стигне до заем от МВФ“, каза Велкова.

На първи юли изтичат намалените ставки за ресторантьори и бизнеса за акциза на горива и те ще бъдат възстановени. Хлябът, брашното, бебешките храни и книгите ще останат с намалената ставка на ДДС, каза Велкова.

Данък свръхпечалба ще се начислява от първи юли, като ще има авансови вноски по него. Окончателният данък ще се събере през 2024 година, допълни финансовият министър.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *