Държавата отказа компенсации на Топлофикация – София

Остър задочен спор се проведе днес между представители на Столична община и Министерството на енергетиката. Причината – милионните дългове на Топлофикация-София. От принципала на общинското дружество по-рано днес обвиниха държавата, че не желае да компенсира ТЕЦ-а заради високите цени на газа и тока, както прави с частните производители. По-рано днес в телевизионно интервю директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов анонсира още, че БЕХ вероятно ще изкупи част или целия дълг на софийската топлофикация към газовото дружество.

В крайна намеренията на държавата ще се осъществят, потвърди шефът на БЕХ Валентин Николов. Енергийният холдинг до часове желае да плати 131 милиона лева от дълга на централата, но в замяна ще иска процент от собствеността на дружеството. Какъв ще бъде той все още е в процес на изясняване, отговори той на News.bg. Не е ясно и дали в бъдеще ще се върви към частична приватизация на Топлофикация.

„Лихвите по договорите за доставка на газ са строго определени от правилата на Европейската комисия. Същите тези лихви за забавяне се прилагат от страна на Топлофикация-София по отношение на нейните клиенти. Възмутени сме от грубият език от страна на СОС, който не отговаря на добрите търговски взаимоотношения“, заяви директорът на „Българгаз Николай Павлов.

Предлага се и „пожарен вариант“ – цедиране на част от задълженията на дружеството, което обаче щяло да е само кратковременно решение в рамките на месец-два, допълни той.

В крайна сметка в спешен порядък се съставя работна група от представители на енергийното министерство, Столична община, Топлофикация и „Булгаргаз“, която ще обсъжда вариантите за прехвърляне на собствеността от общинска в държавна.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *