Дянков: До края на март трябва да вкарат нов бюджет


Дянков: До края на март трябва да вкарат нов бюджет

Снимка: БГНЕС

Има неща, които могат да спомогнат инфлацията да e по-малкa. На първо място това са огромните субсидии за бизнеса, които вече нямат смисъл и не бива да се дават на всички бизнеси. Те възлизат на 1,3 млрд. на месец, крайно време е субсидиите да се намалят поне наполовина или да са секторни.

Още по темата

7 яну 2023 22:29

72

16 ное 2022 11:02

12

Става дума за общо 14 млрд. годишно. Това заяви за Нова Нюз бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му различните сектори използват електроенергия по различен начин, в някои не се използва толкова много. Субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 г. средно са се удвоили заради субсидиите. Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март е време да вкарат нов бюджет, защото се вкарват нови фискални политики заради инфлацията. За мен отиваме на избори 2 в 1 през есента“, коментира той.

„Инфлацията не скача след влизане в еврозоната. В Хърватия за първия месец дори има спад. Нашата инфлация няма да спадне през януари заради социалните помощи и придобивки. Ще бъде същата, като до май – юни очаквам успокояване. Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година, година и три месеца, се увеличават с 30%.  В някои хранителни стоки у нас има спекула и може да се сравнява“, добави Дянков.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *