Д-р Миндов: Приложението за „бели рецепти“ поставя лекарите в юридически риск

През ново мобилно приложение ще се издават електронни „бели рецепти“ от мобилен телефон или таблет.

„Приложението отговаря на всички технологични спецификации, но като задание и практическо използване – нещата се разминават. 99,9% са изключително недоволни от факта, че това приложение не само, че няма да облекчи нашата работа, но и ще постави юридически риск при изпълнението. Едно изписване на терапия, каквато и да е тя, е заключителният етап от целия процес – анамнеза, преглед, обмисляне на цялата ситуация и даване на терапията. Тези два етапа, ако ние не ги изпълним и не ги документираме, и не дадем информативно съгласие на пациента, и приема тази терапия с нейните рискове – лекарят е уязвим юридически“, каза председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари – д-р Георги Миндов, в студиото на „Денят ON AIR“.

Той поясни, че това, което се изпраща през приложението, е подписано с електронен подпис.

„Ние носим отговорност за това лечение, какви ще са крайните резултати. Когато идвате на лекар – вие подписвате амбулаторен лист, вие се съгласявате за терапията, приемате всички рискове, ние споделяме отговорността, тя не може да бъде само моя или само ваша“, допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че медиците нямат достъп до епикризите от лечебните заведения.

„Нямаме достъп до пациентското досие, не ни е дадено и административно, и техническо. Ако в момента при мен попадне пациент по спешност и не е мой пациент, не мога да видя досието му, ако той е докаран в клинично състояние – той няма да може да обясни. Не мога да вляза да видя една година назад от какво е лекуван, какви болести има, дори и Бърза помощ да дойде – тя също няма достъп до това досие. Това куца в момента“, категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *