Експерт: Путин не имитира Съветския съюз, имитира царска Русия

Частната военна компания „Вагнер“ играе изключително важна роля в контекста на сегашната външна политика на Кремъл. Уткин и Пригожин създадоха структура, която и в момента е изключително полезна за Руската федерация. Това каза пред БНР Руслан Трад, изследовател по сигурността.

Това не е просто хибридна военна единица, която използва мрежите на руското разузнаване, но разполага и с изключително добра технология и инфраструктура за водене на електронна война, поясни той.

Още по темата

1 сеп 2023 21:00

17

Най-важното „приложение“ на „Вагнер“ е, че бойците му подсигуряваха търговските пътища за заобикаляне на международните санкции, включително посредством криминални кръгове в региони на Африка, изтъкна Трад.

„Руската федерация няма изгода да прекратява тези начинания, нито пък ще разформирова „Вагнер“. Моделът ще продължи“, смята той. „Путин най-вероятно ще консолидира контрола си върху подобни единици.“

Силите на „Вагнер“ в Африка и в момента разполагат с немалка автономия за действие, отбеляза още в анализа си Руслан Трад. „Не смятам, че ще видим сериозно изтегляне на военни части на Руската федерация от Сирия.“

Смъртта на Пригожин поражда брожения и създава митология около него, както и конспиративни теории, коментира Руслан Трад.

„В случая с „Вагнер“ – това е последица на сегашния модел, който Русия представлява – една много криворазбрана идея за царска Русия. Путин не имитира Съветския съюз. Путин имитира царска Русия“, каза експертът.

Много от симпатизантите на „Вагнер“ не са в Руската федерация, те са и на запад. Говорим за създаването на цяла попкултура, допълни анализаторът. „Вагнер“ създаде нова реалност в наемническия свят.“

„Ще виждаме все повече подобни единици, защото е по-изгодно да ги поддържаш, отколкото редовна армия“, прогнозира Трад.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *