Екстремни валежи и бедствена ситуация в почти цяла Гърция

Заради екстремни валежи и наводнения в Гърция един мъж е починал, а друг се издирва, предаде националната телевизия ЕРТ. Болница в град Волос беше наводнена, а на Спорадските острови хората са прекарали нощта без ток, като и към момента все още има прекъсвания.

Още по темата

5 сеп 2023 10:33

13

Починалият мъж е 70-годишен животновъд от района на Агиос Георгиос в община Волос. Той е отишъл да нахрани животните си и е бил премазан от срутена стена.

Междувременно противопожарните служби съобщиха, че се издирва 42-годишен мъж, който е бил повлечен от течението.

Тази сутрин гръцките власти изпратиха съобщение до гражданите в районите на Солун, Волос, Лариса, Евия (Евбея) и Катерини с призив да ограничат придвижването си поради опасните метеорологичните явления.

Средиземноморският циклон „Даниел“ поразява почти цялата страна и особено префектура Магнисия в Централна Гърция.

Малко по-рано Константинос Миндринос, председател на Съюза на служителите в болницата във Волос в Магнисия, съобщи, че отделенията, в които се провежда химиотерапия, са наводнени.

Водата е заляла тротоарите във Волос, реките в близката планина Пилио (Пелион) са препълнени, а през нощта на гръцкия островен архипелаг Споради е нямало електричество и все още има периодични прекъсвания.

Пожарникарите са нащрек за бедстващи хора, чиито автомобили са заседнали на пътя, каквито се срещат във и извън градовете, откакто се разрази циклонът.

В префектура Илия в Северозападен Пелопонес посевите бяха засегнати от градушка.

Силна буря връхлетя и Корфу (Керкира), което доведе до прекъсване на електрозахранването на летището на острова.
(БТА, Мелина Христова)
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *