ЕК решително осъди опита за атентат срещу Гешев


ЕК решително осъди опита за атентат срещу Гешев

Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия заяви днес, че решително осъжда опита за бомбен атентат срещу главния прокурор на България.

Още по темата

2 май 2023 12:27

143

Научихме за това недопустимо действие, заяви на пресконференция говорител на комисията в отговор на въпрос.

Това е безсмислен и страхлив акт на насилие, който няма място в нашето общество. Очакваме националните власти да изправят решително и бързо извършителите на тази отвратителна постъпка пред правосъдието. Засега не бихме могли да предположим какви са причините за подобно нападение, добави говорителят.

От своя страна и главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши заяви: „Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент“. Това се посочва в изявление на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

В Европейския съюз престъпниците, осмелили се да нападнат представител на съдебната власт, трябва да се възприемат като изключително опасни и борбата с тях следва да се води с изключителна решимост, допълва Кьовеши. Тя изразява очакване за пълно разследване на този случай.

Вярвам, че българските полицаи, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България и няма да щадят усилия, за да изяснят случилото се, добавя тя. Според Кьовеши е необходимо да се установи кой е отговорен за събитието и как то е било допуснато.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *