Задържаха част от СИК в Малорад, подправяли бюлетини


Задържаха част от СИК в Малорад, подправяли бюлетини

Снимка БГНЕС, архив

Задържаха част от членовете на Секционна комисия от село Малорад, които станаха известни със скандално видео със подправяне на бюлетини, информира NOVA.

При първоначалния разпит те са признали за случилото се след края на изборния ден. Според показанията им основните виновници били двама – председателят на комисията Моника Йорданова и един от членовете, който подстрекавал към подправяне на изборните резултати. Проверката на органите на реда е започнала още в изборната нощ, когато се появи скандалния клип.

Местните твърдят, че жената от клипа не само е нарушила закона, а и е гласувала многократно за предпочитания от нея кандидат. Името й е Моника Йорданова и от квотата на ПП-ДБ. Опитахме да се свържем с нея по телефона.

„В момента не мога да Ви давам сведения. Съжалявам. Дочуване”, заяви тя.

Още по темата

31 окт 2023 14:36

32

Жалба в Общинската избирателна комисия има още от нощта на вота и от там незабавно са сезирали прокуратурата по компетентност.

„Това е изключително грубо нарушение не само на изборните правила. Това е длъжностно лице, което е поставено там като председател на избирателна комисия, за да гарантира сигурността на вота”, заяви Силия Иванова, говорител на ОИК-Борован.

От „Продължаваме Промяната-Демократична България” веднага се раграничиха от своята представителка и също сезираха прокуратурата. Коалицията обяви, че са предприети мерки по отстраняването на председателя като част от комисията в Малорад. Според хората от селото обаче трябва да се търси отговорност от още хора в секционната комисия.

Районната прокуратура в града образува досъдебно производство, а Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *