Заради слаб интернет – записи на видеонаблюдението на вота

Видеозаснемането на вота ще става чрез умни устройства, подобни на телефон. Заради слаб интернет в 15% от секциите няма да има излъчване на живо, а ще се правят записи.

„Обществената поръчка е стартирана. В понеделник ще се проведат преговорите с кандидатите, подали оферти. Обществената поръчка е за доставката на мобилни устройства, стойка, комуникационна свързаност. Ще бъдат закупени 12 130 устройства, те са крайните устройства, с които ще боравят председателите на СИК, предвидени са и резерви“, заяви главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров в студиото на „България сутрин“.

Устройствата визуално приличат на телефон, но не са. Гостът уточни и защо не могат да бъдат използвани камерите в училищата.

„Ние използваме хардуера на операционната система на този миникомпютър, за да го превърнем в интелигентна камера. 45% от секциите не са ситуирани в училища, а в читалища, клуб на пенсионер, домове за социални услуги. Параметрите на камерите в училищата не отговарят на изискванията на ЦИК за едновременно предаване на звук и картина и качеството на видеото не е достатъчно добро“, добави Петров.

Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК призова за по-скорошно публикуване на методологическите указания към членовете на СИК и РИК.

„От Обществения съвет изпратихме предложение как да се случва броенето, да се определи лице, което да следи какво се вижда на екрана. Добре бяха приети предложенията ни. По тези методологически указания ще започнат да се готвят членовете на СИК и РИК“, заяви Цицелков.

По думите му хората, които са опитни в работата в СИК и РИК, не обичат да четат указания.

„В България трайно променяме правилата преди всеки избор, тези с опит правят грешки в бързината от рутина“, добави Цицелков.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на 25 РИК София – Валери Цолов добави, че все още нямат нищо черно на бяло за предстоящия вот.

„Неофициално чухме от ЦИК, че няма да има специално обучение, а ще получим видеоматериал за работата с даденото устройство. Ще направим и ние допълнително обучение. Ще наблегнем как да се работи с тези мобилни устройства. Но не е мобилното устройство най-големият препъникамък, а страшно усложненият протокол, който със съдебно решение беше изменен и ще усложни работата на СИК“, посочи Цолов.

В изборните книжа ще има много числа за попълване, което усложнява процеса. очаква се забавяне в работата с няколко часа, което означава и по-късно приключване на работата. Не е невъзможно да има отлив на желаещи да работят в СИК и РИК на изборите.

„На предишни избори имаше хора, които идваха, защото всичко ставаше бързо и лесно. До към 3-4 часа сутринта обработвахме всички СИК-ове. Сега се връщаме по-назад във времето, ще има хора, които си дават ясна сметка какво ги очаква и ще предпочетат да не участват в СИК. Трябват ни хора, които да не се страхуват, че ще работят 2-3 часа повече, а не да искат да вземат бързо и лесно едни пари“, призова Валери Цолов.

Главният секретар на Министерството на електронното управление уточни как ще работи интелигентното устройство: „Стартира с натискането на едно копче, автоматично се зарежда приложението, председателят на комисията сканира QR код, който индивидуализира конкретна комисия в системата, където избирателите ще могат да наблюдават в реално време процеса“.

Реалните демонстрации на системата трябва да започнат от 21 март.

Покани са отправени към трите най-големи мобилни оператора у нас. Има срок за обжалване на избора, който е съкратен на до 3 дни.

„С решение на ЦИК ще се определи платформата, на която ще се излъчва онлайн броенето, ще проведем масирана кампания, за да гледат хората в реално време видеоизлъчването. Очакваме атаки, подготвили сме се, мобилните телекоми трябва да преценят дали биха поели атаки по отношение на инфраструктурата, с която разполагат. Взети са драстични мерки, очакваме всякакви възможни атаки по отношение на видеонаблюдението“, добави Ангел Петров.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *