Зафиров, познат като „Мъжът в сянка“: Има няколко центъра, които предизвикват тревога

„Основният проблем не е само Йерусалим, а Западният бряг, който е в състояние на нестабилност. Има няколко центъра, които предизвикват тревога. В момента има силна държава Израел. От другата страна е слабата палестинска власт, която трябва да бъде съхранена, за да се запази мирният процес“.

Това заяви ексклузивно пред Светослав Иванов в студиото на „120 минути“ по bTV дипломатът Мирослав Зафиров. Той е българинът, който участва в преговорите за мир между Израел и Палестина.

„Тhe Shadow Man“ – „Мъжът в сянка“ е псевдонимът за българския дипломат Мирослав Зафиров, който употребяват основно палестинците в Газа.

Зафиров е политически съветник в мисията на ООН в Йерусалим. Той е дипломат, аташиран към офиса на Специалния координатор за Близкоизточния мирен процес Тор Венесланд.

Вече почти цяло десетилетие българинът е човекът, който контактува с палестинските организации и израелските власти при избухването на конфликти, като целта винаги е една – постигане на мир между израелци и палестинци.

„Само миналата седмица към територията на Израел бяха изстреляни 38 ракети от техния северен съсед. Това доведе до преговори, в които бяхме намесени и ние, в продължение на 24 часа с цел отговорът, който израелската армия щеше да нанесе, да бъде балансиран. Опасността в този конфликт, която аз съм виждал, е, че всичко се случва много бързо. Последната голяма ескалация избухна за един следобед и нямахме причина да мислим, че ще се развие по този начин за 11 дни. Тогава бяхме на прага конфликтът да се развие във война“, посочи той.

„Конфликтът по една или друга причина може да се разглежда като политически, но придобива религиозен оттенък. Това е един конфликт за Йерусалим. Тези текстове в свещените книги, които дават правото на претенции върху града, са в дъното на конфликта. От прагматична гледна точка лошото е, че официално признаваме колко е трудно и се губи хоризонтът“, добави Зафиров.

Според него ескалацията ще бъде в дъното на следващи конфликти.

„Аз не съм във възраст, в която съм свободен да давам съвети. И до ден днешен изпитвам отношение към мястото, от което започнах професионалния си път – Министерството на външните работи, което често незаслужено е обвинявано за много неща“.

„Хората, които работят там, правят така, че по един или друг начин интересите на България в международен план да бъдат защитени. Бих окуражил младите хора, които искат да се занимават с това. Няма да им е лесно, но е безумно интересно. Понякога имат усещането за този екшън, който всеки един от нас обича да изпитва“, каза още Мирослав Зафиров.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *