Зимният туристически сезон удари летния по приходи от чужденци

Ръст на приходите от чужденци с близо 40% за януари и февруари в сравнение със същия период на миналата година отчита Единната система за туристическа информация. С това той е ударил в земята летния сезон на миналата година.

Въпреки че все още официално ски сезонът не е приключил, той задмина предпандемичните нива с 8,7%. Постигнатият ръст спрямо миналия сезон е 24% и е най-силният в рамките на последните 4 зимни сезона.

„Нека оставим числата да говорят – близо 9% ръст до момента спрямо предковидните времена. Прогнозата е и лятото да сме с 8% ръст спрямо 2019 г., т.е. очакванията ни са това да е най-силното ни лято. Една от основните ми задачи беше да върнем нормалността. Е, вече не говорим за възстановяване, а за растеж“, коментира резултатите министърът на туризма Илин Димитров, цитиран от пресцентъра на министерство.

Данните на ЕСТИ за броя регистрации на туристи в местата за настаняване сочат над 1,7 млн. за зимен сезон 2022/2023 и обхващат периода от началото на декември до края на март.

За този период най-много са регистрациите на български туристи – над 1,2 млн. На второ място са туристите от Румъния – над 65 хил., следвани от Гърция – над 58 хил., Великобритания – над 50 хил., Израел – над 46 хил., Турция – над 41 хил. и Северна Македония – над 25 хил.

Приходите от чуждестранни туристи за декември 2022 г. и януари 2023 г. възлизат на 642,5 млн. лв. и са почти идентични с тези от предпандемичните декември 2019 г. и януари 2020 г. (632,8 млн. лв.)

Спрямо същите два месеца на миналия зимен туристически сезон ръстът е 38,6%. През същия период в първата година на пандемията (декември 2020 – януари 2021) приходите се бяха стопили до едва 242 млн. лв.

В приходите от входящ туризъм  се включват както приходи от пренощували чуждестранни туристи, така и приходи от еднодневни чуждестранни туристи.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *