Израел подозират Хамас, че държат заложници в детска болница

Изралските отбранителни сили /ЦАХАЛ/ твърдят, че разполагат с доказателства, че бойци на Хамас държат заложници, отвлечени по време на нападението над Израел, в детската болница Ал-Рантиси в северната част на Ивицата Газа.

Това съобщи „TVP World“, цитирана от БГНЕС

„В момента случаят се разследва, но имаме и друга информация, която потвърждава това“, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари. „Освен това открихме доказателства, че терористите на Хамас са се върнали след клането на 7 октомври в тази болница“, подчерта Хагари, посочвайки мотоциклет с дупки от куршуми, който е бил използван от терористите на Хамас.

ЦАХАЛ съобщи още, че е открита инфраструктура на Хамас в мазето на детската клиника. „Сред откритите там оръжия има колани с експлозиви, гранати, автомати АК47, взривни устройства, ракетни установки и други оръжия“, изброява Хагари.

Израелската армия предложи да достави инкубатори за недоносени бебета в болница „Ал-Шифа“. По-рано говорителят на армията Даниел Хагари публично предложи да помогне за евакуацията на бебетата.

„Армията остава ангажирана с изпълнението на моралните и професионалните си задължения да прави разлика между цивилни граждани и терористи от Хамас“, заяви говорителят, като увери, че войниците са готови да сътрудничат с всяка надеждна посредническа страна при предоставянето на помощ.

„Джерусалем пост“ публикува запис на телефонен разговор между израелски офицер и изпълнителния директор на болница „Ал-Шифа“, в който военният предлага инкубатори и помощ при евакуацията на деца и пациенти от лечебното заведение. „Нашата война е срещу Хамас, а не срещу народа на Газа“, заявява армията.

По-рано ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването заяви, че две бебета са починали в инкубатор в резултат на изчерпване на горивото в болницата.

Говорител на здравното министерство на Газа отбеляза, че няма нищо против бебетата да бъдат евакуирани от болница „Ал Шифа“, но няма предвиден механизъм за евакуация.

„Нямаме нищо против бебетата да бъдат преместени в която и да е болница – в Египет, на Западния бряг или дори в болници на окупаторите. Това, което ни интересува най-много, е благополучието и животът на тези бебета“, добави Ашраф Ал-Кидра.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *