Израел унищожил 130 тунела на „Хамас“?

Израелската армия съобщи, че от началото на войната преди месец е унищожила общо 130 тунела на палестинската групировка „Хамас“ на територията на ивицата Газа, предаде ДПА.

Днес военните публикуваха видеозаписи, на които се вижда как тежка техника копае входове към тунелите и повдига бетонна плоча.

Запасите от вода и бутилки с кислород в тунелите са доказателство за плановете на групировката за продължителен престой, се казва в изявлението. Армията е открила тунелни шахти и под тренировъчен лагер на „Хамас“ в северната част на Газа, който е бил разрушен.

Израелците твърдят, че има сложна мрежа от тунели в песъчливата почва в ивицата Газа, която е дълга едва около 45 километра, широка между 6 и 14 км в различните си части и има население над два милиона души, предаде БТА.

Някои от тунели са електрифицирани. Средно те са високи по два метра и широки по един метър, но някои са достатъчно големи и за преминаването на превозни средства. Някои слизат на дълбочина от десетки метри под земята, за да могат да издържат на израелските бомбардировки от въздуха.

Твърди се, че техните входове се намират в жилищни сгради или джамии. Израелските разузнавателни служби казват, че „Хамас“ управлява своя команден и контролен център под болница „Аш Шифа“, най-голямата болница в ивицата Газа – твърдение, което групировката отрича.

„Става дума за десетки и десетки километри под земята с командни, контролни и комуникационни помещения, помещения за снабдяване и площадки за изстрелване на ракети“, каза военния експерт от университета в Тел Авив Харел Чорев пред телевизия Си Ен Ен, пише „24 часа“.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *