Инфлация? Да се развенчаят брадясали митове за въвеждането на еврото

Въпросът кога точно България ще приеме еврото остава с неясен отговор. Докато страната ни очаква разрешение от Европа, битката за това да изпълним всички критерии продължава.

„Когато говорим за Еврозоната, първият въпрос е дали политическите партии ще намерят силата да намалят егото си и да създадат кабинет, който да може да изкара България през преговорите за Еврозоната и Шенген. Все още не сме големи оптимисти. Най-важно е да се говори каква е техническата готовност и да се даде малко повече гласност по темите“, заяви Зорница Русинова от Икономическия и социален съвет пред „България сутрин“.

По думите на председателя на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов притесненията на българите относно въвеждането на еврото могат да бъдат успокоени, като им се дадат положителни примери от страни, които вече са минали през този процес.

„Инфлацията в Хърватска е под 10% след влизането в Еврозоната – 8,8%, а у нас е 12 на сто. Развенчаването на тези стари и брадясали митове е едната стъпка. Другата е да си напишем домашното“, обясни той.

Според Русинова темата за бюджета е изключително сложна, заради което и хората, и бизнесът имат много въпроси.

„Неясно е как в малки населени места без банкови клонове ще бъде извършван обменът – дали няма да се стигне до спекулация или изнудване. За целта сме поканили на разговори „Български пощи“, представители на местната власт и органите на реда. Трябва да се каже за какъв период ще се работи с двете валути и колко време всички обмени ще се правят без такси. Информацията до момента е за 6 месеца“, поясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Николов е на мнение, че първоначалното двойно обозначаване на цените ще спомогне на хората да сравняват цените и така да свикнат с новата стойност. Той смята, че ако не бъдат поставяни такива, се създава предпоставки търговците да поставят каквито цени пожелаят.

„Това сработи в повечето държави. Имаме опита, който да използваме. Ползите са много повече от страховете“, категоричен бе той.

„Когато говорим за социална политика, трябва да имаме комплекс от мерки, а не просто с влизането в кампания партиите да започнат наддаване за минималните заплати и пенсии, без да има дългосрочна политика. Важно е да се намери консенсус за това кои да са приоритетите за страната – Шенген, Еврозона, подпомагане на малкия и средния бизнес“, смята Русинова.

Тя отбеляза още, че потенциалното вдигане на данъците е обвързано с вдигането на осигуровките.

„Нашето общество не е подготвено за подобен разговор. Едно от основните неща, които биха могли да ни подпомогнат малко, е стартирането на европейските програми. Няма как да се свият разходите в социалната сфера“, настоя Русинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *