ИТ секторът ще внася кадри от Украйна, Грузия и други държави

Близо 600 милиона лева през 2020 бележи ръст ИТ секторът у нас. Над 80% от проходите са от износ. На годишна база той е 15%. Над 20% е очакваният растеж в сектора. Това показва годишният анализ на сектора, обхващаш последните три години.

За тази година Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, очаква тези позитивни тенденции да продължат. ИТ секторът като принос в БВП гони земеделието и туризма. През 2020 над 40000 са заетите в софтуерния бранш, стана ясно от думите му.

Кадрите от Украйна, Русия и Беларус предпочитат да работят у нас, отколкото в Полша или Германия. Страната ни обаче трябва да облекчи спънките пред тези хора – издаването на синя карта и статута на техните семейства.

Доброслав Димитров отчете, че доста българи се връщат от чужбина. Брутното възнаграждение през миналата година е било близо 5000 лева. Един програмист в България има по-висок стандарт на живот от неговия колега в Германия или Великобритания, уверени са от бранша.

През 2021 г. над един милиард лева в хазната са средствата от сектора. Вече не сме бутикова индустрия, категоричен бе той и отчете, че секторът работи изцяло на светло. През 2025 година, според прогнозата на сектора, приходите от продажби ще са около 10 милиарда лева. Над 72 200 ще са заетите, а новите работни места трябва да са 32 000 в следващите години. Експортът на сектора ще достигне 8 милиарда лева. Риск пред сектора може да се окаже държавната политика.

Над 70 нови софтуерни компании от 14 държави са открили офиси у нас през миналата година. Данните на БАСКОМ показват, че през последните 20 години индустрията се развива доста констистентно.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *