Какви са предимствата при приключване на спор с медиация?


Какви са предимствата при приключване на спор с медиация?

„Направените промени са съществена стъпка в редиците на медиацията в България. Тя е насочена към интересите на хората. Те получават качествено правораздаване, обърнато към техните права и законни интереси“, коментира адвокатът от Софийската адвокатска колегия Михаил Бояджиев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той посочи статистика та Софийския районен съд, според която около 30% от насочваните към медиация категорично отказват, а останалите 70% са на различен етап на обсъждане. Медиацията би имала и благоприятен ефект на разтоварване на съда, а също и намаляване на разноските.

„Държавата ще плаща до 3 часа работа на медиатора със спорещите страни. След тези 3 ч. могат да продължат, ако двете страни имат желание. При постигане на споразумение с медиация, таксата, платена от ищеца, ще му бъде възстановена на 75%“, уточни адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Медиацията съществува у нас от близо 20 г., но досега не е била прилагана достатъчно ефективно.

„Нищо не се случи, всички кампании, наличието на центрове за обучение, оставиха медиацията беззъба по отношението на възможностите за решаване на проблеми. Сега ще има специална подготовка на адвокати и съдии, надявам се ролята на медиацията да бъде повишена“, каза още Бояджиев.

А в страната по ПВУ трябва да бъдат изградени 28 съдебни центрове по медиация.

Вижте видеото с целия разговор.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *