Климатични промени – сериозно предизвикателство за европейските курорти

Продължаващите климатични промени представляват значително предизвикателство за европейските ски курорти, съобщи АФП, цитирайки научно изследване, публикувано в сп. „Нейчър“.

Дори изкуственият сняг ще съдаде проблеми с потреблението на вода и енергия, се казва в изследването.

Половината от ски курортите в света се намират в Европа. Те генерират годишен оборот от повече от 30 милиарда евро и представляват много важен дял от местните икономики.  

Авторите на изследването са проучили 2234 станции, разположени в 28 различни европейски държави – от Турция до Исландия, през Балканите, Скандинавския полуостров, Карпатите и Алпите, с два сценария. Според първия сценарий повишаването на средната годишна температура е 2 градуса по Целзий, според втория – 4 градуса по Целзий.

„Това изследване показва, че във всички планински региони на Европа бъдещата промяна на климата ще доведе до влошени условия в сравнение с предходните десетилетия, въпреки че те ще варират от регион на регион и в рамките на самите региони“, каза Самюъл Морин, изследовател по физика на снега и автор на изследването.

Без да се прибягва до изкуствен сняг, 53% от курортите биха били изправени пред „много висок“ риск от липса на сняг при повишаване на температурите с  два градуса по Целзий. При покачване от четири градуса по Целзий почти всички станции – 98 процента, се оказват в ситуация на липса на сняг.

При изкуствен сняг делът на рисковите курорти ще намалее до 27 процента при повишение с 2 градуса и съответно до 71 процента при повишение на температурите с 4 градуса.

Изкуственият сняг има слаб ефект в райони на ниска надморска височина или в райони, разположени на юг.

Прекалено високите температури не позволяват ефективното производство на изкуствен сняг.
(БТА, Розалия Благоева)
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *