Колко е смъртоносен коронавирусът? Учените са близо до отговор

a question coronavirus laid with silver letters on crumpled blue plastic film - diagonal composition with selective focus and dramatic light

Шест месеца след началото на пандемията от коронавирус учените са близо до намиране на отговор на един от основните въпроси за вируса. Колко е смъртоносен?

Изследователи, които първоначално са анализирали данни за огнища на круизни кораби и наскоро направени проучвания с хиляди хора на горещи точки, сега провеждат десетки изследвания, за да установят смъртността при този вирус.

Тези проучвания, изследвани са смъртните случаи от общия брой на заразените, в които са включени и нерегистрирани случаи, показват, че Covid-19 убива от 0,3% до 1,5% от заразените. Повечето изследвания посочват, че смъртността е между 0,5% и 1,0%, което означава, че на всеки 1000 заразени средно умират между пет и десет души, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Това доказва на този етап, че новият коронавирус е по-смъртоносен от сезонния грип, но не толкова смъртоносен, колкото ебола или други инфекциозни заболявания, появили се през последните години. Коронавирусът обаче убива повече хора от някои по-смъртоносни заболявания частично заради по-голямата инфекциозност.

Не само каква е смъртността. Също колко е заразно заболяването, и Covid-19 е много заразен, коментира Ерик Тонър от здравния център на „Джонс Хопкинс“. По думите му комбинацията от процента на смъртност и инфекциозност го правят толкова опасно заболяване.

Здравните власти и учените се опитват да установят смъртността при този вирус за по-добро разбиране на риска от това заболяване, изчислявайки колко хора могат да починат и какви мерки могат да се прилагат за ограничаване на разпространението му.

Трудно е да се измери, но изследвания откриват ясен сигнал сред шумотевицата, коментира Тимъти Ръсел от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Проучване на Ръсел и негови колеги, публикувано през февруари, е проверило данни от Китай и от огнището на круизния кораб Diamond Princess. Те са установили, че смъртността при коронавируса е 0,6%.

Повече от 14,7 милиона души са заразени с коронавирус по света и над 609 000 са починали, като близо ¼ от фаталните случаи са в САЩ, според данните на Университет „Джонс Хопкинс“. Това означава, че сред потвърдените случаи по света смъртността е 4,2 на сто.

Този процент на смъртните случаи сред потвърдените случаи е по-висок от процента на починалите сред всички заразени, защото според учените има много по-леки случаи и безсимптомни, които изобщо не са включени в статистиката.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ са установили, че зад всеки потвърден заразен с коронавирус има още около 10 случая, които не са регистрирани в началото на май. От март до началото на май общият брой на заразените най-вероятно е от 6 до 24 пъти по-висок от регистрираните случаи, като това зависи от всеки щат, отбелязва агенцията в изследване в журнала JAMA Internal Medicine.

За да получат по-ясна картина за смъртността при този вирус, учените трябва да открият точния брой на изпуснатите случаи или на тези без симптоми, както и непотвърдените смъртни случаи, които са свързани с коронавируса.

Анализ на 26 различни изследвания е установил, че смъртността в различните краища на света е около 0,68%, като варира между 0,53% и 0,82%, според проучване, публикувано в medRxiv през юли, което все още не е прегледано от други изследователи.

Към 10 юли Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ посочват, че смъртността е 0,65%.

Смъртността е различна при различните възрастови групи. При тези над 65 г. смъртността е 5,6% – 40 пъти по-голям риск в сравнение при някой, който е на около 50 г.

Ако средно смъртността при коронавируса е около 0,6%, това би означавало, че този вирус е 6 пъти по-смъртоносен от сезонния грип (0,1%). Заболявания като ебола, SARS и МЕРС са много по-смъртоносни – между 10% и 50%.

Отделно много лекари са притеснени, че коронавирусът може да предизвика дългосрочни усложнения при някои пациенти, особено при тези, които са лекувани в болници в продължение на седмици.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *