Лавров: По темата с мира Западът действа „мръсно“

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че темата за руско-украинските мирни преговори се е превърнала в „заговор“ срещу Москва, предаде Анадолската агенция.

Говорейки на кръгла маса за уреждането на украинския конфликт с участието на посланиците на 35 държави в Москва, Лавров заяви, че Западът се опитва „да обърне всичко с главата надолу“.

Русия е готова да отговори на всички сериозни инициативи по руско-украинското уреждане и тази позиция не се е променила, каза той и добави, че „всички топки“ по отношение на организацията на процеса между Русия и Украйна са в полето на Киев.

Според него проблемът е, че вместо да насърчава справедлив процес, Западът се опитва да привлече страните от световното мнозинство към подкрепа на инициативата на украинския президент Володимир Зеленски, която той нарече „мирна формула“.

„Западът от месеци твърди, че тази „мирна формула“ е единствената основа за преговори. Тя тръгва от невинни теми и след това стига до целта, с която е измислена – нанасяне на стратегическо поражение на Русия, възстановяване на границите на Украйна такива, каквито са били през 1991 г., изправяне пред военен съд на руското ръководство, принуждаване на Русия да плати репарации, а след това „по милост“ да се съгласи да подпише мирно споразумение“, заяви първият дипломат на Русия.

Според външния министър Западът се опитва да убеди страните от Африка, Азия и Латинска Америка да подкрепят инициативата на Зеленски „само в онези точки, които им харесват“, което е „открита измама“.

Лавров определи подобни действия като „опит за въвличане на нормалните държави в абсолютно нереалистично, русофобско, ултимативно начинание“ с цел да се използват имената им, за да се покаже „нарастваща подкрепа“.

„Това са точно онези мръсни методи, които Западът използва не само по отношение на Украйна, но и в много други области на световната политика“, разкритикува той.

Коментирайки забележките на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който заяви, че Украйна ще бъде готова за преговори, когато Русия се съгласи, Лавров попита дали Блинкен знае, че президентът на Украйна е забранил мирните преговори с всички руски официални лица по време на президентството на Владимир Путин.

Сергей Лавров разкритикува украинската страна, че търси начини да изнася зърното си, което няма да доведе до отмяна на санкциите срещу Русия.

Министърът също така твърди, че САЩ изкупуват всички оръжия, за да ги изпратят в Украйна, с цел да освободят пазара за американските производители на оръжие.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *