Ловно стопанство години наред унищожава Парк Централен Балкан

Една от най-красивите и населена с разнообразни растителни и животински индивиди в България природна зона – Парк Централен Балкан е подложена на унищожение от частно ловно стопанство в село Рибарица вече години наред. Въпросното ловно стопанство, стопанисвано от собствениците на скандалната къща за гости Тримата глупаци – „Вежен Хънтинг“ ЕООД години наред е над закона, съобщават редица медийни публикации през последните месеци. Тази информация се потвърждава и от местни жители, които ежедневно са свидетели на незаконния лов.

Бракониерството в района на Парк Централен Балкан е достигнало невиждани размери в последните месеци. Лично собственикът и управителят на фирмата „Вежен Хънтинг“ ЕООД, която стопанисва ловното стопанство, разкарват бракониери от цялата страна в териториите на парка, които отстрелват неконтролируемо защитени видове.

Наглостта на местните дерибеи е достигнала дотам, че да заплашват лично отговорника на парковия участък Стоян Христов, както и да го притискат с фалшиви медийни публикации и със заплахи за уволнение от високо ниво в предишната власт. Въпреки това началникът на участъка не е поддал на този тормоз и е продължил да си върши работата, доколкото е възможно. Трудно е обаче да се спрат ежедневните набези на бракониерите от Тримата глупаци в района на Парка.

Преди около година в медиите гръмна скандал със снимки на разфасована бременна кошута именно в района на Парк Централен Балкан. Запознати твърдят, че това е дело отново на клиенти на ловното стопанство, въпреки че са били набедени местни хора от района.

Оказва се дори и че самата къща за гости Тримата глупаци, в която отсядат бракониерстващите в района на Парк Централен Балкан е построена незаконно в горска територия, като за целта поголовно са отсечени стотици вековни букове около лобното място на Георги Бенковски в местността Костина.

За да спаси Парк Централен Балкан от набезите на бракониерстващите мутри лично със случая се е заел екоактивистът Александър Дунчев, който в момента е начело на Държавната агенция по горите.

Очаквайте продължение по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *