Майката на Евгения: 5 000 лв. ли струва животът й?

Протест се проведе тази вечер пред Съдебната палата в София след решението на Софийския апелативен съд да освободи срещу 5 000 лв. парична гаранция осъденият на първа инстанция като помагач за убийството на Евгения – Пламен Владимиров.

Близки и приятели на убитата млада жена настояват за справедливост. Те носят плакати с надпис „Един човешки живот не струва 5 000 лв.“, разлепени са и снимки на съдебния състав, изкарал от ареста Пламен Владимиров.

„5 000 лв. ли струва един човешки и живот? И се чудя кой го пази, защото някой го пази“, каза майката на Евгения – Капка Чорбанова.

Още по темата

10 ное 2023 11:02

50

20 окт 2023 20:33

75

20 окт 2023 16:45

33

На първа инстанция Пламен, който е и бивш служител на ДАНС, получи присъда „доживотен затвор“ за това, че е давал съвети как да бъде убита снаха му и е помогнал за поставянето на жертвата в куфар и укриването ѝ. Апелативният съд обаче отмени определението, с което Софийският градски съд е разпоредил задържане под стража. Мотивите на магистратите са, че лицето е имало изрядно процесуално поведение и е спазвало всички изисквания към него. Взето е предвид и тежкото здравословно състояние на подсъдимия, както и фактът, че той има постоянен адрес и чисто съдебно минало.

„Мярката за неотклонение има строго определени цели. Това, че съдия от СГС е предвидил най-тежкото наказание, не означава, че това решение е правилно. Апелативният съд е презумпцията за невиновност, той не трябва да бъде третиран като предварително като осъдено лице“, коментира адвокат Димитър Марковски.

Решението на апелативния съд възмути семейството на убитата Евгения.

„Откъде накъде държавата и съдът си позволяват убиец да се разхода срещу 5 000 лв. Това означава, че гражданите може да убиваме, да платим 5 000 лв., колкото е горната граница на един бърз кредит, и вечерта да седнем в кръчмата да пием“, каза приятел на Евгения.

Евгения изчезна през октомври 2021 година. Тялото ѝ беше намерено в куфар, захвърлен край водоем в Перник. Според обвинителния акт Евгения е била душена с ръце, а след това главата ѝ е била увита с няколко слоя стреч фолио.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *