Макрон се обяви за хуманитарна пауза в Ивицата Газа


Макрон се обяви за хуманитарна пауза в Ивицата Газа

Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова да се работи за спиране на огъня между Израел и палестинската групировка „Хамас“, предаде Франс прес.

„Непосредствената ни задача е да работим за защитата на цивилните. Затова спешно ни е необходима хуманитарна пауза и трябва да работим за спиране на огъня“, каза държавният глава при откриването на хуманитарна конференция за Ивицата Газа в Париж.

Още по темата

9 ное 2023 07:58

37

Френският президент каза още, че със своята атака срещу Израел на 7 октомври движението „Хамас“ е поело „отговорността за излагането на палестинците на ужасяващи последици“ и отново защити правото на Израел да се отбранява, посочва Асошиейтед прес. Той обаче добави, че „борбата срещу тероризма никога не може да се води без правила. Израел знае това. Капанът на тероризма е еднакъв за всички нас: Да се поддадеш на насилието и да се откажеш от нашите ценности“.

„Животът на всички хора е еднакво ценен и за онези от нас, които споделят универсални и хуманни ценности, не съществуват двойни стандарти“, заяви също така Макрон. Той обяви, че тази година Франция ще увеличи помощта си за палестинците от 20 милиона евро на 100 милиона евро.

Представители на около 80 държави и международни организации са днес в Париж, за да координират помощта и да преценят как да окажат съдействие на ранените в Ивицата Газа, въпреки че очакванията за конкретни резултати са слаби без постигането на съгласие за прекъсвания на боевете, отбеляза Ройтерс.

В срещата участва палестинският премиер, но не и представител на Израел. Участват също заинтересовани страни от региона като Египет, Йордания и страните от Персийския залив, както и западните сили и членовете на Г-20 с изключение на Русия.
(БТА, Любомир Мартинов, Владимир Арангелов)

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *