Меркел потвърди: Частична блокада в Германия за месец

Канцлерът на Германия Ангела Меркел потвърди, че от 2 ноември ще бъде наложена частична блокада за четири седмици, информира „Ройтерс“.

Новите ограничителни мерки са договорени след видеоконферентен разговор между Меркел и лидерите на 16-те провинции.

Рестрикциите ще се прилагат в цялата страна и ще бъдат преразгледани след две седмици.

„Това са тежки мерки„, каза тя пред журналисти.

Меркел предупреди, че броят на приетите пациенти в интензивните отделения се е удвоил през последните десет дни и че здравната система ще бъде задръстена, ако епидемията продължи да се разпространява с такова темпо.

Тя добави, че Германия е достигнала до момент, при който 75% от заразените не могат да бъдат проследени.

„Трябва да действаме сега, трябва да действаме сега, за да избегнем извънредно положение в националното здравеопазване“, подчерта тя и предупреди, че ситуацията е много сериозна.

Икономическият министър Петер Алтмайер заяви, че според Институт „Роберт Кох“ източникът на разпространение на коронавируса не е ясен при 80% от случаите.

Новите правила ще позволят на магазините да останат отворени при условие, че има само един клиент на 10 квадратни метра достъпно пространство.

Затварят се ресторантите, баровете, театрите, кината, басейните и фитнесите до 30 ноември. Концертите се отменят.

Ще бъде поискано от хората да избягват несъществени пътувания. Пренощуването в хотели ще бъде позволено само при важни бизнес пътувания.

Меркел каза, че целта е да се ограничи въздействието на мерките върху икономиката до минимум и училищата и детските градини да останат отворени.

ДПА се е сдобила с документ с позицията на правителството, от който става ясно, че Меркел иска да ограничи събиранията до не повече от две домакинства и не повече от 10 души. Тя също настоява за затваряне на ресторантите, баровете, хотелите и други бизнеси, докато училищата и най-важните магазини остават отворени.

Предложената блокада през ноември има за цел да намали броя на новите случаи на коронавирус преди коледните празници, за да може семействата да празнуват заедно.

Германия регистрира рекордни 14 964 случая за последното денонощие. 85 души са починали.

Общо 449 275 случая има в Германия и 10 098 починали. /news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *