Митов: Ако утре ни представят Емили Тротинетката, ние и с това ли трябва да се съгласим?

След като вече бе финализирана общата законодателна програма между двете най-големи сили в парламента ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“, то вече на финалната права и скоро ще бъде финализирана и управленската програма, за която се разбраха двете коалиции да работят. Това съобщи пред bTV народният представител и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов.

Макар и приоритетно по програми нещата да вървели „чудесно“, в същото време обаче основна пречка и неизвестно в уравнението остава въпросът с имената, които ще заемат министерските кресла.

Според Митов логиката, по която действат „добрите сили“ е „неестествена“. „Не може ПП-ДБ да се опитват да се правят, че изборите не са се случили и да поставят искания да подкрепяме втори мандат с кабинет, съставен изцяло от техни хора, без ние да знаем какви са тези хора. Ами ако утре ни представят Емили Тротинетката, ние и с това ли трябва да се съгласим? Все пак това е идеята, да направим крачка, когато те кажат какво имат предвид, какви хора имат предвид.“

Ако се състави правителство, въпросната управленска формула, смята народният представител, следва да отразява обективните факти, а именно това, че ГЕРБ е спечелила изборите.

На фона на разнопосочните мнения от страна на представители на ГЕРБ в последните дни приемливи ли са фигури като Петков и Василев, Даниел Митов отрече да има разнопосочност въобще. „Нека го подредим така – още след изборите Бойко Борисов като човек с безграничен политически опит, както външно, така и вътрешнополитически, идентифицира много добре факта, че коалиция, която може да постига цели, може да бъде съставена между двете най-големи коалиции в парламента, с които – ПП и ДБ, в миналия парламент успяхме да постигнем някои много важни гласувания.“

Ние искаме да знаем – даването на подкрепа какъв вид политическа отговорност е?

Митов отново се позова на думи на лидера си Бойко Борисов – човекът, който „изпотрошил“ миналия бюджет, т.е. Асен Василев, следвало да поеме някаква отговорност.

Каква е рецептата – или да се търси баланс, кабинет с взаимно участие на знакови фигури, или да се мисли за фокус към експерти. И в този ред на мисли – имената на Петков и Василев можело да бъдат приемливи в една ситуация и неприемливи в друга.

При все това: „Ако бъдат предложени Асен Василев и Кирил Петков за министри, то или искат да взривят процеса и да идем на нови избори, или нагонът им за власт е толкова силен, че просто не могат да направят крачка назад, настрани или накъдето и да било“, направи поведенческа характеристика на двамата лидери на ПП Митов.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *