На „Мача на надеждата“: Денков и Радев си говорили за „проблемите, които трябва да решат заедно“

България има два системни проблема в случай на бедствия. До края на месеца, най-късно в началото на октомври, всички подадени заявления за получаване на помощ ще бъдат платени. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по Нова тв.

„Обходени са 56 обекта и 10 са подадените заявления, на 1 човек вече е изплатена сума за нанесените щети от наводненията, които удариха тази седмица Южното Черноморие. До края на месеца очакваме всички заявления, които са подадени, да бъдат изплатени. Най-късно те ще бъдат изплатени в началото на следващия“, каза премиерът.

Според него имаме два системни проблема. Първият е свързан с превенцията, а вторият с възстановяването на засегнатите райони след бедствията. Акад. Денков даде като пример Карловският регион, който беше сполетян от наводнения. „Когато парите се прехвърлят на общините, проблемите не се решават. трябва да оставим държавата да работи заедно с общините и да ги контролира“, добави премиерът.

На въпрос каква е оценката, която си поставя за справяне с наводнението по Южното Черноморие, акад. Денков отговори така: „Оценките винаги трябва да ги поставят хората. Ако трябва да преценя, къде се намираме в такива тежки ситуации, реакцията на институциите и оказаната помощ на хората, това стана по най-добрия начин в тази ситуация. По отношение на всичко останало – превенцията и какво правим след събитието – има много проблеми и върху това трябва да работим през следващите седмици“.

Той посочи, че прокуратурата трябва да даде отговор на това кой е виновен за смъртта при срутения мост: „Ако не беше станал проблемът с моста, нямаше да има жертви. Не знам какво се е случило, но трябва да се провери от прокуратурата какъв е проблемът“.

Премиерът подчерта, че бедствие винаги е имало, има и пак ще има. „Не мога да гарантирам, че пак няма да има порой. Не можем да гарантираме, че няма да има жертви, но можем да гарантираме, че сме добре подготвени. Трябва да се съсредоточим върху превенцията“, категоричен е той.

Акад. Денков коментира и това ще има ли увеличение на пенсиите от 2024 г. Той посочи, че политическият консенсус е около т. нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас. Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. „Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите“, каза още министър-председателят. Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Премиерът коментира и кадъра, запечатал как той и президентът Румен Радев си говорят на трибуната на „Мача на надеждата“. Денков призна, че разговорът е бил за „проблемите, които трябва да решаваме заедно“. „Когато се говори за престрелки, искам да кажа, че това не е коректно. Много дълго време имаше залпове само от едната страна към другата. Надявам се този период да е приключил и да си говорим, защото имаме какво да правим заедно“, каза още премиерът.

Според него искане на импийчмънт на Румен Радев би отнело излишно много обществена енергия, но подчерта, че държавният глава неколкократно е излизал извън правомощията си, дадени му по Конституция. „Той е дал основания за това, но все пак смятам, че по-скоро би пречело такова решение в момента“, допълни Денков.

Министър-председателят обясни и кога управляващото мнозинство може да нарече себе си „коалиция”. Това би станало, след като помежду им бъде изградено доверие, че могат да работят ефективно заедно. „До края на годината това може да стане. Приемем ли законите, които са в НС, ако успеем да променим Конституцията по начина, по който е замислена, бих могъл да кажа, че има доверие. Формалният начин е да има подписан документ“, посочи той. По думите му „ДПС трябва да играе роля по отношение на приемането на конституционните промени”.

Дали България ще бъде приета в Шенген до октомври, премиерът не може да гарантира. Надеждата е това да стане най-късно през декември.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *