Неуместна ли бе реакцията на Радев при връчването на мандата на ПП-ДБ?

Започна 7-дневният срок за съставяне на правителство, след като президентът Румен Радев връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Реакцията на държавния глава при връчването на мандата беше изненадваща – той не е в ролята си да оценява дали една политическа партия е достойна, или не.

Още по темата

30 май 2023 14:30

119

30 май 2023 13:55

530

30 май 2023 10:05

252

По-шокиращото обаче е, че за пръв път изказването му няма личен характер, а той се обръща към представителството на цялата партия – академик Денков не е записан в тези разговори. Той казва на хората, които са гласували за ПП-ДБ, „Моля Ви, отдръпнете се назад, за да направите място за други“. Това заяви политологът проф. Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога Елена Дариева, моралният релативизъм, който се наблюдава напоследък, е изключително притеснителен.

„Президентът наистина се обърна като страна към политическа партия, което е меко казано неуместно“, смята тя. Гостът все пак е на мнение, че шансовете за кабинет с евроатлантическа насоченост все още не са изчерпани.

Според политолога проф. Росен Стоянов „е задължително да се изказват мнения и оценки, но с различни роли“.

„Скептичен съм, че голямата избирателна маса ще продължи да вярва на усилията на ПП-ДБ. Случващото се разочарова и демотивира“, категоричен е той.

„Прогнозирах, че ще има правителство, но очаквах и всякакви удари под пояса – този обаче нямаше как да се предвиди. Беше гениално. През последните 20 години е изтичала информация в публичното пространство само за хора с евроаталантическа ориентация. Това е тест за ГЕРБ“, изтъкна проф. Найденов.

Той е на мнение, че непремерената реакция на президента е целяла да отнеме проценти от гласовете за „Продължаваме промяната“. Политологът не пропусна да отбележи, че още от самото начало президентът не е успял да запази неутрална позиция.

„Търсенето на съгласие около сформиране на редовно правителство изисква култура на компромиса и намирането на консенсус. Той обаче е много труден, когато предстои битка за местните избори. Един от изходите, които основните коалиции в НС бяха намерили, беше съдебната реформа. Постигането ѝ би послужило за известна легитимация пред техния електорат“, отбеляза Дариева. Социологът прогнозира, че третият мандат отново ще отиде при БСП.

„Крайно време е президентът да изненада всички с нещо. Важно е не толкова колко е силен той, а колко са слаби политическите партии. Нека не го обвиняваме във всичко черно. Ако депутатите искат да си влязат в правомощията, нека направят каквото е необходимо“, обобщи проф. Стоянов.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *