Нидерландски съд осъди руснак за нарушаване на санкциите от ЕС


Нидерландски съд осъди руснак за нарушаване на санкциите от ЕС

Снимка БГНЕС, архив

Нидерландски съд осъди руски гражданин на 18 месеца затвор и глоби компанията му с 200 000 евро за нарушаване на търговските санкции срещу Русия, наложени от ЕС заради войната в Украйна, предаде Ройтерс.

56-годишният мъж бе съден задочно и се предполага, че той е избягал в Русия, след като бе освободен от ареста преди началото на делото миналата година.

Съдът постанови, че мъжът е търгувал с микрочипове и други електронни изделия в продължение на шест години и е бил напълно наясно със санкциите срещу Русия. Той е бил начело на компания, която чрез трети страни изпращала стоки с „двойна употреба“ към фирми в Русия, за да заобиколи наложените от ЕС ограничения, се казва още в решението, пише БТА.

Според районният съд в Ротердам руснакът подправял фактури и отчети за крайния потребител на продуктите, за да направи така, че да изглежда така, сякаш те са били изпратени в Малдивите и в някои случаи – дори към несъществуваща компания в Украйна. „Със своите действия той съзнателно и преднамерено е заобиколил санкциите на ЕС и е подкопал националните и международните закони“, каза съдът. „От налагането на санкциите, тяхното заобикаляне на практика се е превърнало в негов бизнес модел“, добави той.

ЕС въведе 11 пакета от санкции, за да накаже Русия, след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., припомня Ройтерс. Сакнциите включват търговски, отбранителни и финансови ограничения, както и „черен списък“ с около 1800 физически и юридически лица, участващи във войната, която Русия започна срещу своята съседка.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *