Нов успех за България на Олимпиада по информатика

Наши ученици донесоха 4 медала от Олимпиада по информатика. Те се пребориха с конкуренция от 350 участника от 89 държави.

„С тези 4 медала продължаваме положителната тенденция.

Още по темата

4 сеп 2023 19:10

11

23 авг 2023 19:45

28

Последните 7 години се връщаме с поне толкова. Двата бронзови медала са в топ 100 от всички 350 участника. Преди нас бяха Китай, Япония и САЩ – обичайните заподозрени. Форматът е доста интересен и честен – в два дни се решават 3 задачи с компютър, като езикът е C++. В рамките на 5 часа състезателите се борят с тежките задачи и оценяването става от машина“, каза ръководителят на отбора Илиян Йорданов от Института по математика и информатика в студиото на Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че нещата, които се изискват на състезанието, не се учат в училище. Самите задания имат практически условия, като на една от тях участниците е трябвало да направят програма за футболен стадион и да определят кои не.
На националния кръг на Олимпиадата се подбират 12 ученика – това са най-добрите, които определят разширения отбор. След това има поредица от контролни, от които се определят и най-добрите четирима, които определят националния отбор.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *