Обвинения към ПП за назначаване на депутат в Държавен авиационен оператор

Повече от час депутатите в парламента спориха по подадената оставка на депутат от „Продължаваме промяната“ Георги Гвоздейков. Заявлението си за напускане на групата и МС е първа точка в дневния ред, считано от 15 юли. Депутатът е избран от Сливенски район, а твърденията в зала са, че Гвоздейков ще заеме поста директор на новосформирано държавно дружество „Държавен медицински въздухоплавателен оператор“ (б.а. създаването присъства днес в дневния ред на Министерски съвет).

Обвиненията към Гвоздейков дойдоха първо от „Възраждане“, днес от трибуната депутатът Николай Дренчев коментира, че дали депутатът „ще е в залата или във въздухоплавателна авиация, няма значение“ и поиска министърът на транспорта Николай Събев да дойде в парламента. Дренчев твърди, че Гвоздейков ще поеме „нова вертолетна служба, а решението за създаването й се приема в последните дни на кабинета Петков“.

Депутатът от ИТН Тошко Йорданов посочи, че ще следят внимателно и предложи депутатът от ПП „да остане такъв добър професионалист в парламента“. От ГЕРБ Тома Биков също поиска обяснения и нарече „технократско назначение на политическа фигура“.

Димитър Недялков от ПП индиректно потвърди за назначението на Георги Гвоздейков, като обяви, че “ на новия пост може да разчита на тяхната помощ изцяло“.

ОТ ДПС Станислав Анастасов попита „под кой патринониум ще е дружеството?“ и попита „колко законопроекта е внесъл народният представител“.

БСП поиска почивка, смятат, че председателят Мирослав Иванов не може да овладее залата и да се работи по дневния ред, а часове се обсъжда оставка на депутат. Правена бе и проверка на кворума.

И след нея дебатът продължи със същите анализи, обвинения и коментари от страна на ГЕРБ и ДПС за поста на Георги Гвоздейков, като бе наречен „грозен и брутален пример за продължаването на подмяната“, „създаване на закони заради един човек“ и други. Въпреки дебата – оставката бе приета със 111 гласа „за“, 29 „против“, „въздържали се“ 6.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *