Обявиха срока за издигане на независими кандидати за вота


Обявиха срока за издигане на независими кандидати за вота

Снимка: БГНЕС

До 17:00 часа на 18 септември Инициативните комитети могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в общинските избирателни комисии за участие в местния вот на 29 октомври. Това се посочва в решение на ЦИК.

Инициативните комитети се регистрират в съответната Общинска избирателна комисия, като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Условия за издигане на независим кандидат и образуване на ИК:

За издигане на независим кандидат за общински съветник, кмет на община, кмет на район или кмет на кметство се образува Инициативен комитет в състав от трима до седем избиратели с постоянен адрес или адрес на пребиваване (за гражданите на друга държава–членка на Европейския съюз) в населено място на територията на изборния район към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – 28 април 2023 г. Под изборен район за избор на общински съветници, кмет на община и кмет на район се разбира територията на съответната община, а под изборен район за избор на кмет на кметство се разбира територията на съответното кметство.

Избирателите, които участват в образуването на инициативните комитети, трябва да са български граждани, навършили 18 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Ако са граждани на държава членка на Европейския съюз, те трябва да имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България и да не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани.

Още по темата

29 авг 2023 20:43

44

25 мар 2023 17:35

80

В решението за образуване на инициативния комитет се посочва:

За издигането на независим кандидат се образува инициативният комитет
Видът избор – за общински съветници, кмет на община, район или кмет на кметство
Представляващият инициативния комитет.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *