Опасност от лавини: Как да се пазим в планината?

Има ли висока опасност от лавини по високите склонове на планините след обилния снеговалеж и за какво трябва да внимаваме в планината?

„Опасност от лавина винаги съществува, когато имаме сняг. Тази година е малко по-специфична, имахме много топло начало. Тепърва очакваме промени, за момента нямаме инциденти. Трябва да се внимава, защото тази основа много трудно може да се промени, обстановката под снега е невидим враг“, заяви Андрей Балевски от Българската лавинна асоциация за  „България сутрин“.

Той сподели, че реалната ситуация на сняг в момента е 3-та степен от общо пет. „Това означава, че няма видими признаци за лавинна дейност, но при навлизането на човек по склоновете може да се откъсне снежна маса, което е коварно, защото хората не го виждат“, допълни Балевски.

„Наблюдаваме ситуацията над Банско в Пирин планина. Тук са единствените изследвания, които са на ежедневен принцип. Обикновено се гледа изложението на склоновете. В момента най-натоварени със сняг са източните, югоизточните и южните склонове. Преди два дни имаше изгледи за спонтанна лавина под Муратов връх“, обясни още Балевски пред Bulgaria ON AIR.

„Екипировката невинаги означава, че тя ще ни помогне. Трябва да знаем как се борави с нея. В момента има опасност и от замръзвания, защото горе е -20 градуса. Ако някой се загуби в планината, не е нужно да попадне в лавина, за да се получи критична ситуация.

Той съветва да не излизаме в планината без резервни ръкавици, термос с чай, парче шоколад, термо одеяло, което не тежи. Хората, които тръгват, трябва да имат поне един телефон, който е за спешни случаи и трябва да е изключен, защото батериите бързо падат при минусови температури.

„Трябва да знаем къде има обхват в планината, за да извикаме планинските спасители, но да не забравяме, че и те са хора и са далеч от нас. Трябва да знаем как да разчитаме на собствената си помощ, за да не излагаме на риск спасителите излишно“, добави още Балевски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *