Пекин забранява чужди технологии, маха iPhone в държавни фирми и агенции

Китай планира да разшири забраната за използване на iPhone в чувствителни отдели до подкрепяни от правителството агенции и държавни компании, знак за нарастващи предизвикателства за Apple Inc. на най-големия външен пазар и глобална производствена база.

Няколко агенции са започнали да инструктират служителите си да не носят своите iPhone на работа, казаха източници на Bloomberg, запознати с въпроса, потвърждавайки предишен доклад от Wall Street Journal. В допълнение, Пекин възнамерява да разшири това ограничение много по-широко до множество държавни предприятия и други контролирани от правителството организации, съобщиха източници, пожелали анонимност.

Ако Пекин продължи напред, безпрецедентната блокада ще бъде кулминацията на дългогодишното усилие за изкореняване на използването на чужди технологии в чувствителни среди, съвпадащо с усилията на Пекин да намали зависимостта си от американски софтуер и чипове. Това заплашва да подкопае позицията на Apple на пазар, който носи около една пета от приходите ѝ и където произвежда по-голямата част от iPhone в света чрез обширни фабрики, в които работят милиони китайци.

Не е ясно колко компании или агенции биха могли в крайна сметка да приемат ограничения върху личните устройства и все още няма официално или писмено разпореждане. Държавните фирми или организации вероятно ще се различават по това колко стриктно прилагат такива забрани, като някои забраняват устройства на Apple от работното място, докато други могат да забранят на служителите да ги използват изцяло.

Китайските държавни фирми като петролния гигант PetroChina Co. наемат милиони и контролират огромни части от централно планираната икономика. Като се имат предвид отношенията на Apple с Пекин и значението им за икономиката, „исторически ситуацията се е смятала за относително безопасна в Китай от правителствени ограничения“, каза анализаторът на KeyBanc Capital Markets Брандън Ниспел в доклад от сряда. „Правителството променя ли позицията си?“

Представител на Apple не отговори на искане за коментар. Комисията за надзор и управление на държавните активи и Информационната служба на Държавния съвет на Китай не отговориха на изпратените по факс искания за коментар.

Перспективата Китай да навреди на Apple разтърси инвеститорите в сряда. Акциите паднаха с 3,6% в Ню Йорк, най-големият им еднодневен спад от 4 август насам. Apple беше спечелила 46% тази година преди спада, част от по-широко нарастване на технологичните акции.

Компанията се радва на широка популярност в Китай, въпреки нарастващото недоволство от американските усилия да спънат технологичната индустрия на азиатската страна. iPhones на Apple са сред най-продаваните в нацията и са често срещани както в държавния, така и в частния сектор.

Но блокадата на устройствата съвпада със засилените усилия за разработване на местни технологии, които могат да съвпаднат или дори да надминат американските иновации.

Миналата седмица пускането на смартфон на Huawei Technologies Co., който съдържа усъвършенстван процесор, произведен в Китай, предизвика вълнение от двете страни на Тихия океан. Държавните медии отпразнуваха триумфа срещу суровите американски санкции, докато един американски депутат призова за разследване на възможните нарушения на тези ограничения.

Чуждестранните устройства отдавна не се препоръчват в чувствителните агенции, особено след като през последните години Пекин засили кампания за намаляване на зависимостта от технологии от САЩ, геополитическия съперник на Китай.

Служителите на „някои“ регулаторни органи на централното правителство получиха инструкции чрез чат групи и на срещи да спрат да внасят такива устройства в офиса, съобщи по-рано WSJ, цитирайки хора, запознати с въпроса. Не е ясно колко широко са били издадени заповедите, каза той.

През 2022 г. Пекин нареди на централните правителствени агенции и подкрепяните от държавата корпорации да заменят персоналните компютри от чуждестранна марка с местни алтернативи в рамките на две години, отбелязвайки едно от най-агресивните усилия за изкореняване на ключови чуждестранни технологии от най-чувствителните му органи, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно администрацията на Байдън се опита да ограничи износа на авангардно полупроводниково оборудване за Китай. А най-големият производител на чипове в Китай, Semiconductor Manufacturing International Corp., попадна под контрол за доставка на компоненти за Huawei – компания, която САЩ също постави в черния списък.

Въпреки че връзките между САЩ и Китай се развалят, Apple остава силно зависима от азиатската страна – както като производствен партньор, така и като пазар за нейните продукти. Главният изпълнителен директор Тим Кук отбеляза тази връзка по време на пътуване до Китай по-рано тази година, наричайки я „симбиотична“.

Китай също беше един от акцентите в резултатите на Apple през последното тримесечие, като помогна за компенсиране на като цяло муден период. Компанията се готви да представи най-новите си iPhone следващата седмица, подготвяйки се за празничния сезон в края на годината, което неизменно е най-големият ѝ период на продажби в годината.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *