Ползи за здравето от хапването на авокадо

 В последните години авокадото стана сред най-популярните храни. Някои го ядат на салати, други заедно с препечени филийки и масло, трети просто хрупат плода като закуска. От авокадото стават страхотни смутита, а някои хора правят и сос гуакамоле от него.

Не е тайна, че авокадото има много полезни съставки и засища. То носи редица ползи за здравето. Вижте и кои са те, според „Pop Sugar“.

Ползи за здравето

„Мазнини, като авокадото, са важна част за всяко ядене, тъй като те осигуряват важни съставки, като витамин Е, фибри и калий.“, казва Тейлър Фазио, диетолог в Ню Йорк.

Богато на омега-3 мастни киселини

Авокадото е богат източник на омега-3 мастни киселини, такъв тип, които подкрепят здравето на сърцето. Така се намалява риска от смърт, инфаркти и инсулти. Намаляват се вредните ефекти от нивата на холестерола в кръвта.

Полезно за стомаха

Този плод е богат на фибри. 50 грама авокадо съдържа 7 грама фибри, според USDA. Фибрите подпомагат храносмилателната система и спомагат за растежа на полезните бактерии в стомаха. То може да предпазва от рак на дебелото черво.

Намалява възпаленията

Авокадото е свързано с намаляването на възпаленията в тялото. Проучване от „Penn State“ от 2019 г. показва, че екстрактът от семена на авокадо има антивъзпалителни свойства.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *