Почина зам.-шефът на „Роскосмос“, боледувал тежко


Почина зам.-шефът на "Роскосмос", боледувал тежко

Зам.-шефът на „Роскосмос“ Максим Овчинников почина на 41 години, съобщи бившият му директор Дмитрий Рогозин. Според него това станало след тежко и продължително боледуване:  

„Той решително защити интересите на ракетно-космическата индустрия, която пое пътя на борбата с корупцията. В резултат на това бяха тези години на безпрецедентни безаварийни изстрелвания.“

Овчинников е икономист, който започва работа през 2007 г. в Руската антимонополна служба, като в периода 2015-2017 г. ръководи отдела за контрол над индустрията и военно-промишления комплекс.

Едно от най-шумните дела на Овчинников било свързано с разследването за тайно споразумение между „Газпром“ и най-големия търговец на тръби SETP, пишат руските медии. След него той започва да наблюдава сухопътните и военноморски оръжия и военна техника. Благодарение на това се запознава с Рогозин, който тогава е вицепремиер и отговаря за отбранителната индустрия.

Вероятно затова, когато Рогозин оглавява „Роскосмос“, той веднага кани 35-годишния Овчинников да поеме икономическите дела на държавната компания.

През август почина друг висш кадър на космическия гигант, който отговаряше за енергийните проекти. Агенциите тогава съобщиха, че Виталий Мелников е починал от хранително отравяне, вероятно защото ял гъби.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *