Предлагат повишение на пенсиите от юли


Предлагат повишение на пенсиите от юли

Снимка: БГНЕС

Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 г., е осъвременяване на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 г.

Още по темата

19 апр 2023 18:58

49

18 апр 2023 11:36

37

Това каза пред журналисти служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, съобщи Нова.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от настоящите 467 лв. ще стане 523,04 лв., а средната ще нарастне с 16.8%.

Лазаров обясни, че процентът на увеличение на пенсиите се получава, като се отчете нарастването на индекса на потребителските цени през предходната година. Според него годишната инфлация към 2022 г. е 13%, а ръстът на средния осигурителен доход – 11 на сто.

Като друг важен параметър социалният министър посочи общия размер на разходите в системата на ДОО – малко над 21 млрд. Около 11 млрд. са приходите от осигурителни вноски, посочи Лазаров. По думите му за изплащането на социалноосигурителните обезщетения и пенсиите ще бъде необходим допълнителен трансфер от държавния бюджет в рамките на малко над 10 млрд.

„Категорично искам да отбележа, че с този бюджет не се предвижда намаляване на социалноосигурителните обезщетения и орязване на права“, заяви ресорният министър. Той отбеляза, че се предвижда и ръст в обезщетенията за временна неработоспособност поради промяна на основен показател – доходът, по който се внасят осигурителни вноски.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *