Проектът „Лъжеш ли?“: Колко пъти излъгаха партиите преди изборите

За поредна година проектът „Лъжеш ли?“ се зае с отговорната задача да проверява какво казват политиците и използват ли невярна информация при медийните си участия в предизборната кампания. Екипът прави това проучване на пети път.

„Проектът има определен обхват, наблюдавахме 23-ма политици от 6 политически партии и коалиции. На първо място са „Възраждане“ с 28 неверни твърдения, следвани от ГЕРБ с 27 и БСП с 9″, съобщи Радослав Евтимов пред „България сутрин“.

Той уточни, че всички твърдения детайлно могат да бъдат прочетени на сайта. За анализа са използвани само публични източници, участия в национален ефир и медии. Екипът на „Лъжеш ли?“ се състои от 8 човека, всички те са доброволци.  

„Гледаме тези интервюта, запознати сме с политическата ситуация в страната, концентрираме се към твърдения, които могат да бъдат опровергани към момента на изказването – като например, че инфлацията е Х процента – това вярно ли е, или не“, даде пример Евтимов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че основните теми, по които са правени неверни изказвания, са инфлацията, икономическата ситуация в страната и Европа, евентуално присъединяване в Еврозоната, войната в Украйна, бюджетният дефицит.

Гостът отбеляза съвпадението, че партиите, които са използвали най-често неверни твърдения, са с по-високи резултати след изборите.


„Някои политически партии се опитват да използват такива твърдения в своя полза, резултатите показват, че това се получава. Не може да се направи анализ дали това е умишлено. Затова ги наричаме неверни твърдения, а не лъжи“, уточни Евтимов.

А основната цел на проекта e да стимулира хората да търсят истината.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *