Проф. Кирил Топалов получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“

Проф. Кирил Топалов получи годишната държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на церемония в Министерския съвет. Отличието му връчи премиерът акад. Николай Денков.

„Това, което всички ни обединява, е оценката, че тази награда отива при един от красивите умове на България. С интелекта и скромността си той показа на България как трябва да изглежда един интелектуалец, който държи на принципите и морала“, каза премиерът Денков при връчването на наградата. Той цитира думи на проф. Топалов, който казва, че най-важното е „човек да не влиза в глупави битки“, а само във важните, в които трябва да защити себе си, семейството си, друг човек, принципите си или родината си.

На церемонията присъстваха още министърът на културата Кръстю Кръстев, който също отправи приветствие и председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

„Проф. Топалов е една от най-големите фигури в съвременната българска духовност“, посочи министър Кръстев. Той припомни моменти от биографията на проф. Кирил Топалов и посочи, че със своята дългогодишна дейност си е спечелил авторитета на ренесансова личност.

Това е най-високата държавна награда в областта на културата и духовността. Журито беше изправено пред трудна задача, защото кандидатурите бяха много на брой и бяха много достойни, отбеляза акад. Ревалски.

От своя страна проф. Кирил Топалов благодари за оказаната му чест и отбеляза, че това е наградата, която го радва най-много, тъй като той е посветил живота си на възрожденската история и литература. „Народът е като отделния човек, изтрий му паметта и той става друг човек“, отбеляза той пред присъстващите на церемонията.

Изтъкнатият писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик проф. Кирил Топалов е отличен за неговия изключителен принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. Тазгодишният ѝ носител бе определен от комисия, ръководена от акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките. Носители на приза досега са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и др.

В края на октомври Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза 80-ата годишнина на проф. Кирил Топалов с представяне на две книги – автобиографичния му роман „Живот по неизбежност“ и сборника „Хоризонти на словото“.

През септември проф. Топалов стана носителят на специалната награда на София за изключителни постижения в областта на културата.
(БТА, Иван Лазаров)
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *