Проф. Тодор Тагарев: България се отдалечава от съюзниците си в НАТО


Проф. Тодор Тагарев: България се отдалечава от съюзниците си в НАТО

Снимка: БГНЕС

„Президентът на Русия Владимир Путин взима Беларус за заложник и потенциална мишена за действие. Лукашенко не успява да се противопостави на желанията на Путин“. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев за решението на руския лидер да разположи ядрено оръжие на беларуска територия.

По думите му има индикации, че се изчерпват опциите пред Путин. Руската армия не успява да постигне никакви значими успехи, стана ясно от коментара му.

Той обясни, че Путин и други висши представители на Кремъл реферират, че могат да използват ядрено оръжие в едни или други обстоятелства. Сигналите от САЩ са, че няма поводи за притеснение. Путин за пореден път нарушава поредния международен договор, в случая Договора за разпространение на ядрено оръжие при положение, че ядрена държавата не може да предава ядрени оръжия на трета страна, коментира проф. Тагарев.

Още по темата

26 мар 2023 18:53

104

26 мар 2023 13:20

127

24 мар 2023 13:42

142

Той посочи, че България няма редовно правителство, но има решение на Народното събрание, което е прието със сериозно мнозинство за оказване на военна и военно-техническа помощ. Президентът обаче не се съобразява с решението на парламента и неговите изявления противоречат на решенията на законодателния орган, подчерта проф. Тагарев.

Той посочи, че служебният кабинет е пропуснал осем месеца в развитието на българската армия и военновъздушните сили. Пред България не се вижда перспектива как може да поддържа МиГ-овете си, добави проф. Тагарев, според когото проблемите на сигурността не се решават със закупуването на определени оръжейни платформи.

За него най-тежкото е отказ да се помогне на Украйна. България демонстрира поведение, което я отдалечава от съюзниците ѝ в НАТО, уточни проф. Тагарев.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *