Путин: Нашите партньори сега довеждат фантазиите си до абсурд


Путин: Нашите партньори сега довеждат фантазиите си до абсурд

Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин в сряда призова властите да предприемат действия срещу високата инфлация, като предупреди, че икономиката е изправена пред засиления натиск на западните санкции.

Инфлацията остава упорито висока в Русия, като тиктака нагоре, докато икономиката се бори с по-слабата рубла и нарастващите военни разходи за офанзивата в Украйна.

„Още веднъж обръщам внимание на правителството и Банката на Русия върху важността на ефективните, координирани действия за намаляване на инфлацията“, каза Путин на среща, предавана по телевизията. „Това пряко засяга благосъстоянието на руските семейства и нашите граждани“, каза той.

Президентът предупреди, че санкционният натиск от западните страни ще се увеличи и правителството трябва да се подготви за това.

„Нашите партньори сега довеждат фантазиите си до абсурд, забранявайки вноса на отвертки, игли и така нататък в Русия“, каза Путин. „Но колкото по-малко боклуци, толкова по-добре. Има по-малък шанс дървениците да бъдат изнесени у нас от големите европейски мегаполиси“, каза той, намеквайки за страховете от това насекомо в европейските страни. Макар Москва да опроверга ранните прогнози, че икономиката й ще претърпи колапс от западните санкции, офанзивата в Украйна все още поставя огромен натиск. Руската централна банка повиши основния си лихвен процент миналата седмица до по-високите от очакваните 15 процента, тъй като инфлацията е надскочила целта от 4 процента.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *