Радев бързал със свикването на НС, за да има избори през юли?

Според Даниел Смилов – политолог и експерт по конституционно право, президентът се опитва максимално бързо да се стигне до свикване на парламента, без нищо да налага това.

„Целта на президента е или да окаже натиск върху партиите, или бързо да се стигне до нови избори“, посочи той пред bTV.

„Не е прилично и християнско да се предприемат такива действия през Страстната седмица“, допълни проф. Михаил Константинов, бивш председател на „Информационно обслужване“.

Още по темата

10 апр 2023 09:50

125

Доц. Татяна Буруджиева също подкрепи тяхното мнение, че е нелепо да се свиква с такава скорост в този период.

„Може би е водещо желанието да има три седмици до края на април. И ако не се състави кабинет, в края на юли да има избори“, посочи тя.

„Тежестта на мандатите за всички партии е една и съща. Измерена в гласове, тя е около 9750 гласа. Гласовете, които произвеждат мандати, са около 2,4 млн, а мандатите са 240. Единствено във Видин гласовете се преразпределят малко по-различно, защото няма население. Там 7000 гласа носят един мандат“, обясни проф. Михаил Константинов.

„Трябва да направим оценка на въвеждането отново на хартиената бюлетин. Тя не вдигна избирателна активност, както се очакваше, а създаде един куп проблеми с бюлетините. Отново се създаде среда, в която ще могат да се вършат множество манипулации. Машинният вот беше махнат заради съображения, които не бяха емпирично потвърдени“, посочи Даниел Смилов.

„Не можем да говорим дали активността е повлияна, или не, след въвеждането на хартиената бюлетина. Проблемът е в кодирането и в отвратителния протокол, който е абсолютно безумен и ЦИК не си свърши изобщо работата. Колкото могат да се вършат манипулации с хартиената бюлетина, толкова могат да се вършат и с машините. Манипулациите са основно в контролирания вот“, заяви доц. Татяна Буруджиева, политолог.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *