Рекордно ниска безработица и през юли

Нивото на регистрираната безработица се запазва рекордно ниско и през юли – 4,2%, показва статистика на Агенцията по заетостта. 

На годишна база се наблюдава спад от 0.8 пункта.

Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда, се увеличава незначително през юли до 139 215, като това се дължи основно на регистриращите се украински бежанци със статут на временна закрила. Това е с 416 повече спрямо броя им през юни и с 25 919 или с 15.7% по-малко в сравнение с година по-рано.

През юли са регистрирани нови 20 362 безработни. Те са с 1 698 по-малко от предходния месец, а на годишна база се наблюдава спад от 89 лица. Други 728 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през юли са 12 885. Работа чрез бюрата по труда откриха и 321 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 18,7%, следват тези в държавно управление – 12,9%, хотелиерството и ресторантьорството – 12,6%. В търговията работа са започнали 12,2% от всички близо 13 000 постъпили на работа безработни, а в строителството – 5,6%.

4 343 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 2 563 по програми и мерки за заетост и 1 780 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

В края на летния сезон заявените работни места на първичния пазар на труда са 11 268. Преобладаващо свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (25.4%), следват хотелиерството и ресторантьорството (15.3%), образование (14.3%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (8.5%), административните и спомагателните дейности (8.0%) и държавно управление (7.3%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжения; продавачи; персонал полагащ грижи за хората; чистачи и помощници; помощници при приготвяне на храни и др.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *