РЗИ: Безопасно е къпането на Попския плаж


РЗИ: Безопасно е къпането на Попския плаж

Снимка: БГНЕС

Акредитираният лабораторно изпитателен комплекс при РЗИ – Бургас анализира пробите от проведения мониторинг на 28 август. Резултатите установяват краткотрайно замърсяване в зоните за къпане „Попски плаж“ (Царево) и „Китен – северен плаж“, което е било обект на допълнителен мониторинг.

Установените стойности не крият риск за ползването на водите за къпане и не налагат да бъдат предприети мерки за разпореждане на временна или постоянна забрана за къпане, промяна в графика на мониторинга, взимане на допълнителни проби, препоръки към плажуващите и др.

Видно от посочените резултати, установява се наличие на Ешерихия коли и Ентерококи не само в зоните за къпане, които са били обект на изследване от Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциация „Активни потребители“. Всички установени резултати до момента и за предходните години са публикувани на интернет страницата на РЗИ – Бургас.

Въз основа на провеждания мониторинг на зоните за къпане през сезон 2023 г. в южното Черноморие не е установен резултат изискващ въвеждането на забрани и ограничения. Органите на държавния здравен контрол освен за наличие на Ешерихия коли и Ентерококи провеждат и изследвания за Салмонела и Неаглотиниращ холерен вибрион, като до момента не е установено наличие по тези два показателя.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *