Риболовът разрешен още 2 дни


Риболовът разрешен още 2 дни

Снимка БГНЕС

От 15 април със заповед на министъра на земеделието Явор Гечев  влиза в сила забраната за улов на риба през размножителния период. Тя важи за териториите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се въвежда поетапно.

От 15 април до 15 юни уловът на калкан в Черно море е забранен. По време на размножителния му период се забранява всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и първа продажба.

От 1 до 30 май 2023 г. се забранява уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.

В периода от 15 април до 15 май 2023 г. е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на даляните, в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост 1 км от бреговата линия.

От 15 април до 31 май е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, а за обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната ще важи за периода от 1 май до 15 юни.

По време на действието на забраната ще има водни обекти, в които любителският риболов ще бъде разрешен. Те са описани подробно в заповедта на министъра.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *