РМС не пусна наш евродепутат, ще се отрази ли на преговорите за ЕС?

Отказът да бъде допуснат евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев в съседката ни Северна Македония на 6 май със сигурност ще се отрази на преговорите й за членство в Европейския съюз. Това стана ясно от думите му пред bTV.

По думите му съседите ни прекрачили червената линия – член на европейския парламент да не бъде допуснат в страна кандидат член на съюза.

Още по темата

8 май 2023 18:20

50

6 май 2023 17:19

44

6 май 2023 14:07

70

„Това доведе до много сериозни реакции“, каза той. Това било сериозна грешка на политическите управници в съседката ни.

По думите му първо трябва да се чуе обяснението на Скопие и то официално, преди да се говори за ново вето от страна не само на България, но и на ЕС.

„Иронично няколко дни преди да отида проведох разговор с външния министър на Северна Македония в Брюксел, съвсем приятелски разговор. Исках да присъствам на едно събитие за общата ни история край Ново село, българското военно гробище“, каза той.

Ковачев подчерта, че на границата нямало никакво обяснение и определи последвалото обяснени от страна на Скопие, че щели да навредят на националната сигурност на съседите, като смехотворни.

„Задължително трябва да се извиняват“, категоричен е той.

По думите му управляващите и опозицията в Скопие били вкопчени в битка кой повече ще защити македонската идентичност и език от лошите българи.

Ковачев бе посочи, че няма напредък по въпроса за вписването на българите в конституцията им.

„Всички се надяват, че до края на годината това може да стане, но тези прецеденти, които създават на европейско ниво водят в друга посока – че не желаят евроинтеграция. Че искат да си останат в оста Скопие- Белград- Москва“, заяви той.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *