Росен Желязков оглави НС, Нинова пита – това коалиция на джентълмените с една ръка ли е?

Цели 8 дни отне на депутатите от49-ото НС да си изберат председател. Това е Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. За него гласуваха всички депутати от ГЕРБ, ПП и ИТН. БСП, ДПС и „Възраждане“ бяха против.

Той беше издигнат като кандидат още на първото заседание на парламента на 12 април, но така и не събра нужните гласове, за да бъде избран. От ПП пък поискаха ротация на всеки три месеца на председателя и така в крайна сметка въпросът за шеф на НС остана отворен. На следващия ден заседанието продължи 10 минути и председателстващият Вежди Рашидов насрочи заседанието за 19 април след Великденските празници, след като отново остана без постоянен шеф.

От ГЕРБ и ПП използваха празничните дни за преговори и така стигнаха до компромиса и по думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ „джентълменско споразумение“ Желязков да е председател на НС и след три месеца поста да бъде зает от депутат от ПП-ДБ.

Тя припомни днес, че номинацията на Желязков е била обсъждана заедно със законодателната програма, около която се обединиха ГЕРБ-ПП.

„Всички разговори, които проведохме не могат да бъдат обективизирани със срок з избиране на председател. Ако 49-ото НС има по-дълъг живот от три месеца, ще има ротация на председателя и на шефа на правната комисия в НС, който ще бъде излъчен от ПП. Този нас ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи и не може да бъде закрепен с акт на НС и разчитаме, че този акт би се спазвал и от ГЕРБ и от ПП- ДБ“, каза Атанасова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна, че изборът на НС е важен, за да започне работа парламентът.

„Но чухме от самите вносителите на предложението за избор на Желязков, че решение за ротация не може да бъде прието от НС, защото е противоконституционно. Намерихте начин да заобиколите Конституцията. Интересно защо 3 месеца и честито на Никола Менчев,защото ще бъде председател през лятната ваканция. Сложно е да се намери баланс, но заобикаляте правилата и нарушавате Конституцията“, коментира червената шефка.

Нинова припомни и избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС. Тя заяви, че лично тя го е предложила, но не като човек от ГЕРБ-СДС, а като доайен. По думите й това сее изляла помия върху БСП.

„По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ“, цитира тя Явор Божанков, който напусна групата на БСП, а сега е част от ПП-ДБ, но без да назовава името му. Припомни и думите на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС: „По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя ПП.

„Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце“, коментира тя. Според нея „ по-важното от тази уйдирма е законодателната програма. В тези предложение на ГЕРБ и ПП има и добри предложения, но въпросът е чия е тази програма. Част от законите са предложени от служения кабинет, други недовършени от кабинета на Кирил Петков, кой стои зад тази програма – коалицията на джентълмените с по една ръка“, скочи още тя.

Нинова обвини ГЕРБ-ПП, че не са изчислили финансовия аспект на законодателната програма, която предлагат.

„Въпросът е как предлагате законодателна програма без бюджет. Всички тук се клехте в първия ден да работим в името на народа, а най-важното в момента е бюджетът, политиките на едно мнозинство е в бюджета, а къде е той в законодателната програма“, разкритикува Нинова.

„Бюджетът на служебния кабинет ли ще подкрепите, нов ли ще предложите и как точно? Това са приказки за наивници. Излезте и честно кажете на хората – правим коалиция, правим управление и най-вече излезте и кажете на хората вие от ПП- кое сте промяна или статукво и как го обяснявате сега, че енергията на протеста е унищожена. Вие дойдохте, оглавихте протеста и сега се прегърнахте с тези, които арестувахте. Това предложение за Желязков е само и само, за да си наместите интересите и да си поделите порциите“, обвини още тя.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че изборът на председател на НС изисква държавническо поведение и е право на първата сила в парламента, докато не се оформи мнозинство.

„В Конституцията пише едно, но нищо не пречи в Правилника за дейността на НС да запишем тримесечни председателства, тримесечен парламент, нищо не преми да се запише и тридневен.От изказванията дотук можем да го запишем по тинейджърския модел: „ГЕРБ + Промяната = подмяна“, коментира Карадайъ.

От „Възраждане“ също изказаха обвинения към ГЕРБ и ПП-ДБ.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *